Dengeli beslenme insanlar için bu kadar önemliyse, hayvanlar çok dar çeşitlilikte beslenerek nasıl sağlıklı kalırlar?

Sağlığımız için dengeli beslenmemiz gerektiğini hepimiz biliyoruz. Dengeli beslenebilmek için de beslenme programımızın çok çeşitli gıdalardan oluşması gerekiyor. Oysa vahşi doğadaki hayvanların pek çoğu ya otçul ya da etçil besleniyor, üstelik yiyecek çeşitlerinin sayısı insanlarınki ile kıyaslandığında çok dar. Buna rağmen bedenleri oldukça sağlıklı görünüyor. Doğada yaşayan hayvanlar kısıtlı bir çeşitlilikle beslenerek, sağlık sorunları yaşamazlarken, biz insanlar için bu neden böyle değil? Bu fark neden kaynaklanıyor?

Bunu anlayabilmek için öncelikle dengeli beslenmenin ne anlama geldiğini anlamamız gerekiyor.

Vahşi doğada hayvanların besinleri çok çeşitli besinler ve minealler içermez.

Dengeli beslenme nedir?

Dengeli beslenme, insan vücudunun en iyi şekilde çalışması için gerekli olan besin maddelerinin ve minerallerin doğru bir denge ile alınması anlamına gelir. Dengeli bir beslenme programında 6 önemli besin grubu bulunur. Bunlar; karbonhidrat, protein, yağ, vitamin, mineral ve su. Sağlıklı kalabilmek için bu grupların tamamını, ihtiyaçlarımıza uygun miktarlarda tüketmemiz gerekir.

 Dengeli beslenme.

Bu besin gruplarından birinin eksikliği çeşitli rahatsızlıklara ve en sonunda ölüme neden olabilir.

Hayvanlar dengeli beslenir mi?

Vahşi doğada hayvanların çok az çeşitte yiyecekle beslendiği ya da insanlar kadar zengin çeşitlilikte beslenme imkanları olmadığı düşünülür.  Ancak bu tamamıyla doğru değildir.

Öncelikle söylemek gerekir ki aslında çok az sayıda hayvanın beslenmeleri gerçekten çok dar bir çeşitliliktedir. Birçok otçul hayvan, aslında et de yiyebilir. Örneğin geyiklerin otçul oldukları, sadece ot vb. bitkilerle beslendikleri düşünülür. Oysa geyikler aç olduklarında küçük kuşlar vb. hayvanları yiyebilirler.

İkincisi; etçil hayvanların avları genellikle otçul hayvanlardır. Vahşi bir etçil, avının iç organlarını bilhassa bağırsaklarını yediğinde bitkisel besinler de yemiş olur. Üstelik iç organların besin değeri kas dokusuna oranla daha yüksektir.

İnsanlar az çeşit besin tüketerek de hayatta kalabilirler!

Aslında tıpkı hayvanlar gibi biz de basit ve belirli yiyeceklerle hayatta kalabiliriz. Sadece patates kızartması yiyerek günler, haftalar, aylar hatta yıllarca yaşamaya devam edebiliriz. Bunun da ötesinde sadece sağlıksız besinleri tüketerek de yaşamaya devam etmemiz mümkündür. Yani dengeli beslenme hayatta kalmanın zorunlu bir koşulu değildir.

Bununla birlikte sebzeler ve meyveler gibi sağlıklı yemekleri yemekten vazgeçmeden önce burada “hayatta kalmak” kelimesinin kullanıldığına dikkat çekmek isteriz. Zira sadece patates kızartması ve hamburger yiyerek hayatta kalabiliriz ama yaşam kalitemiz düşer. Vücudumuzda belli bazı eksiklikler giderek artarak bağışıklık sistemimizin zayıf düşmesine ve hastalıklara karşı savunmasız kalmamıza neden olur.

Vahşi doğada hayvanların insanlar kadar dengeli beslenmedikleri doğrudur ancak onlar bizim kadar uzun da yaşamazlar. Hayvanların birkaç üreme mevsiminin sonunda ölmeleri olağandır. Yani hayvanlarla insanların yaşam stratejileri birbirinden faklıdır. Üstelik son birkaç yüzyıl içinde insan ömrü hatırı sayılır bir oranda uzamıştır. Bu da sağlıklı yaşlanma, yaşlılık döneminde daha yüksek kalitede bir yaşam sürebilme arayışını beraberinde getirmiştir. İşte bu yüzden insanlar, hayvanlardan çok daha dengeli bir beslenme programına ihtiyaç duyarlar.

Kaynaklar:

Benzer Kanıtlar