Ninjalar, dönemlerinin gizli ajanlarıydı. Bu nedenle rahatlıkla fark edilecekleri, siyah dövüş kıyafeti giymezlerdi. Gizli görevde oldukları için genellikle köylülerin, tüccarların ve rahiplerin kıyafetlerine benzer kıyafetler kullanırlardı.(Gece görevlerinde ise akşam çökerken gökyüzünün aldığı koyu mavi renkte giyinirlerdi.)  Iga-Ueno Ninja Müzesi‘nde Ninja’lara ait kıyafetler sergilenmektedir. Bu kıyafetler arasında siyah dövüş kıyafetleri yoktur.

 Neden Ninja’ların siyah giyindiğini, düşünüyoruz?

Efsanevi Japon kahramanlarından biri olan Ninja’lar, Edo döneminin, Japon ve Batı sineması uyarlamaları ile popüler hale gelmiştir. Edo tiyatrosunda, siyah kıyafet görünmezlik sembolüydü. Yani tiyatro izleyicisi, siyah kıyafet giymiş oyuncunun, görünmez bir karakteri canlandırmakta olduğunu bilirdi. Ancak siyah kıyafet, batı sinemasına, fiziksel olarak aktarılırken, anlamı unutulmuştur.

Ninjalar hakkında bilinenler

Sengoku  döneminde başka isimlerle anılan “Ninja”lar, Edo döneminde, “Ninja” ismini almışlardır. “Nin” ve “ja”, “shinobi” ve “mono” anlamına gelmektedir. Başlangıçta onlara “Shinobo no mono” yani “görünmez insan” deniliyordu ama terim zamanla kısalmış ve Ninja adını almıştır.

Ninjaların, felsefelerini ne şekilde geliştirdikleri ile ilgili kesin bilgi bulunmuyor. Ancak doğunun mistik öğretilerinin, dağlarda yaşayan Japon rahiplerin öğretisi ile harmanlanarak oluşturulduğu sanılıyor. Bugün Ninja gelenekleri ve öğretisi, Ninjalar tarafından geliştirilmiş, savaş sanatı Ninjitsu ile yaşatılmaktadır.

Ninjaların, siyah kıyafetler giydikleri, düz kılıçlar taşıdıkları ve onursuz dövüş taktikleri kullandıkları yönündeki genel yargı, Hollywood sinemasının ürünüdür. Gerçekte Ninjalar, asla siyah kıyafet giymeyen, düz kılıç kullanmayan, samuraylar gibi onurlu savaşçılardır.

Kurosawa’nın “Kagemusha” adlı filminde, gizli görevde olan 2 Ninja karakter, köylü kılığında canlandırılmıştır.

http://www.chinatownconnection.com/misconception-ninja.htm

Benzer Kanıtlar