Susuz ne kadar hayatta kalabiliriz?

Vücudumuz için hayati bir besin maddesi olan su, vücut ısımızın düzenlenmesi, sindirim sisteminin çalışıp, atıkların vücudumuzdan atılması, beynin hormon ve nörotransmitter üretmesi vb. pek çok fonksiyonun yerine getirilmesini sağlar.

Su vücudumuzda en bol bulunan moleküldür. Vücudumuzun %65’i sıvıdan oluşur. Dışarıdan aldığımız suyu kullandıktan sonra vücudumuz, su ihtiyacını yağ hücrelerinde depoladığı suyu kullanarak giderir. Vücut yağlarında depolanmış bol miktarda su olduğu için develer kavurucu çöl sıcaklarında günlerce susuz hayatta kalabilirler. Maalesef ki insanların su depolama kapasiteleri develer gibi değildir. Suya erişimin azaldığı olumsuz koşullar söz konusu olduğunda ölüm köşeden görünür. Vücuda giren su ile terleme, nefes verme ve idrar ile vücuttan çıkan su arasındaki denge bozulduğunda sağlıklı kalmak mümkün değildir. Terleme durur, ateş yükselir, tükürük üretimi ve bağırsaklardaki sıvı azaldığı için sindirim imkânsız hale gelir, tansiyon düşer ve kan miktarı azalır.

Susuz ne kadar hayatta kalabiliriz?

Sıradan bir insan susuz yaklaşık 3 gün yaşayabilir fakat bazı durumlarda 8 ila 10 gün arasında dayanan insanlar görülmüştür.

Kuşkusuz bu süre çevresel koşullara göre de değişir. Sıcaklık, havanın nemliliği önemli çevresel faktörler arasında sayılabilir. Ayrıca kişinin sağlık durumu da dayanma süresi bakımından önemlidir. Hatta sıcak ve kuru havada yoğun antrenman yapan bir atlet susuzluktan saatler içinde yaşamını yitirebilir. Kayıtlara geçmiş en uzun susuz hayatta kalma hikayesi, bir hapishanede yaşanmıştır. Bir hücrede unutulan mahkûm 18 gün boyunca susuz hayatta kalabilmiştir. Bu kadar uzun süre dayanmasında kapalı bir ortamda olup, güneş görmemesinin katkısı olmuştur.

İnsanın hayatta kalabilmesi için mutlaka su içmesi gerekmez, vücudumuz sulu başka besinler tüketerek de su ve elektrolit ihtiyacını karşılayabilir.

Poon Lim adlı Çinli bir denizci, 1942 yılında okyanusta bir sal üzerinde tam 133 gün boyunca hayatta kalmayı başarmıştır. Birinci ayın sonunda erzakları tamamen tükenen denizci, daha sonra balık tutarak, martı avlayarak ve hatta köpek balığı avlayıp kanını içerek hayatta kalmayı başarmıştır.

Sonuç olarak, insanın susuz hayatta kalabilme süresini kesin olarak söylemenin imkanı olmayıp, ortalama bir insanın yaklaşık 3 gün hayatta kalabileceğini söylemekle yetineceğiz.

Kaynaklar:

Benzer Kanıtlar