UPS araçları sola dönmeyerek, milyonlarca dolar tasarruf sağlıyor.

UPS, 2004 yılından bu yana nakliye araçlarının sola dönmesini yasaklayan bir kural uyguluyor. Kuşkusuz bu kuralın nedeni, sağa dönmenin şans getireceği gibi bir batıl itikat değil. Kulağa aptalca gelen bu kural, istatistiksel verilerin, matematiksel hesaplamalarına dayanılarak geliştirilmiş. Bu kural sayesinde UPS, her yıl milyonlarca dolar tasarruf ediyor.

Araç güzergah problemi , 1959 yılından beri hareket eden objelerin optimizasyonunu sağlamaya çalışan bir alan. Temel problem, A noktasından B noktasına gidecek aracın, yolda karşılaşabileceği her türlü faktörün dikkate alınması ile bu araç için en doğru güzergahın belirlenmesi. UPS’in konu ile ilgili olarak geliştirmiş olduğu yazılım programı, sola dönüşlerin zaman ve para kaybı olduğunu ortaya koymuştur. Tabi bu durum ülkedeki trafiğin hangi yönden olduğuna göre değişiyor. Ülkemizdeki gibi araçlar sağdan gidiyorsa, UPS araçları sola dönmüyor.

Trafiğin tersine dönüş yapılmaması kuralını uygulamak, ulaşılacak noktaya daha  geç varılmasına neden olabilir ancak bu kural, kaza riskini önemli ölçüde düşürmektedir. Bununla birlikte trafiğin tersine dönüşlerde, dönüş sırası bekleme süresi çok daha uzundur. Terse dönüşler, zaman kaybı olduğu gibi daha fazla yakıt tüketimine de yol açar.

Sola dönmeme kuralının konduğu 2004 yılından bu yana UPS yaklaşık 38.000 litre daha az yakıt tüketmiş,  20.000 emit daha az karbondioksit salınımı gerçekleştirmiş, fazladan 350.000 paket dağıtmıştır. Ancak sola dönüşün kaçınılmaz olduğu durumlar söz konusudur. Şirket tarafından yapılan açıklamaya göre, sola dönüş oranı %10’a indirilmiştir.

Kaynak:

Benzer Kanıtlar