Buz, kil, sabun gibi maddeleri yiyen insanlardan söz edildiğini duydunuz mu? Bazı insanlarda, yenilmeyen belirli bir maddeye karşı dayanılmaz bir yeme isteği görülür. Üstelik bu maddelerden bazıları gerçekten çok tehlikelidir. Pika (pica) adı verilen bu hastalık, ölümcül sonuçlara yol açabilecek ciddi bir hastalıktır.

Pika nedir?

Pika, yiyecek olmayan maddelere karşı duyulan aşırı yemek isteğine yol açan psikolojik bir rahatsızlıktır. Pika, yeme arzusu uyandıran maddeye göre alt dallara ayrılır: Örneğin; buz yeme arzusuna Pagophagia; toprak ve kil yeme arzusuna Geophagia; saç yeme arzusuna ise Trichophagia adı verilir.

Pika teşhisinin konması için kişinin bu maddeyi yeme konusundaki takıntısının en az bir ay sürmüş olması, yeme arzusu duyulan maddeyi yemenin dini ve kültürel bir sebeple ilişkisinin olmaması gerekir. Daha basit bir ifade ile bu maddenin yenmesinin hiçbir mantığının olmaması şartı aranır.

Pikanın ortaya çıkma nedeni nedir?

Pika aslında kolaylıkla açıklanamayan bir rahatsızlıktır. Buz ve kil yemek demir eksikliği ile ilişkilendirilmiştir. Pikanın diğer formlarında da bazı minerallerin eksikliğinin yol açabileceği düşünülmektedir. Ancak buz yiyen insanlarda demir eksikliğinin olduğu bilinmesine karşın buz yemek, demir eksikliğinin giderilmesi katkı sağlamaz. Bununla birlikte pika, bazı mental rahatsızlıklarda örneğin, şizofreni hastalarında gözlemlenmektedir.

Pika en çok hamile kadınlarda ve gelişim dönemindeki çocuklarda görülür. Ancak hamilelerde ve çocuklarda, daha çok kil, buz ve tebeşir gibi daha az zararlı olan pika çeşitleri görülmektedir. Bunlar genellikle birkaç ay içinde tıbbi yardım almadan kendiliğinden geçer. Fakat kuşkusuz toprak, tebeşir ve buz yemek de zararlıdır. Kurşun gibi son derece zararlı bir maddeyi ihtiva eden bir madde kadar tehlikeli olmasa da toprağın yenmesi de ciddi sorunlara yol açabilir. Çünkü toprağın içinde birçok patojen ve mikrop bulunur.

Pika nasıl tedavi edilir?

Hamile kadınlarda ve akıl hastalarında yiyecek olmayan bir maddenin yenmesi eğer o madde sağlığa zararlı değilse pika olarak değerlendirilmez.

Pika, vücuttaki bazı eksikliklerden kaynaklanıyor olabileceği için vücutta demir, çinko veya diğer minerallerin eksik olup olmadığı test edilir. Mineral eksikliğinden söz konusuysa eksiklik giderilir. Mental bir bozukluğa bağlı olarak ortaya çıktıysa söz konusu rahatsızlığın tedavisi uygulanır. Ancak eğer pikaya bağlı kurşun zehirlenmesi, enfeksiyon vb. oluştuysa öncelikle bu komplikasyonların giderilmesine yönelik bir tedavi uygulanır.

Sonuç olarak pikanın kesin tek bir nedeni olmadığından doğrudan uygulanan bir tedavi yöntemi de yoktur.

Kaynaklar:

Benzer Kanıtlar