Japonya’nın popüler gazetelerinden biri, olağanüstü bir girişimde bulundu. Gazete, tamamen geri dönüştürülebilir sebze kağıdından üretilmeye başlandı. Okuduktan sonra, küçük parçalara ayırarak toprağa ekerseniz, birkaç gün içinde gazeteniz çiçek açıyor. Bu çiçek açan gazeteye “Yeşil Gazete” deniyor.

Çevre dostu bazı gazeteler, kağıt israfını önlemek için sadece internet yayını yapmaya geçerken, bu büyük soruna Japonya’da harika bir çare geliştirildi. Okuma konforunu sunduktan sonra, toprakla buluştuğunda, çiçek açan yeşil gazete, çok sayıda vatandaş tarafından destekleniyor.

Yeşil gazetenin orijinal adı The Mainichi!

Dentsu İnc tarafından bulunan fikir, Japonya’nın en büyük reklam ajansı ile çalışan “The Mainichi” tarafından uygulanıyor. “The Mainichi” global sorunları çözme konusunda sadece bilgi vererek aksiyon almadığını bildiren bir de slogan kullanıyor. Reklam ajansı, geçmişte de çevreyi koruma kampanyalarında önemli görevler almış, özellikle su sıkıntısı çeken insanlar için toplanan bağışların artışında büyük katkı sağlamıştır.

Girişim halk tarafından büyük ilgi görünce, 700.000$ tutarında üretim yapıldı. Ülke genelinde gazete her gün 4 milyonun üzerinde baskı yapıyor.

Girişimi sadece The Mainichi’nin artık diğer gazeteler gibi üretim ve tüketim sürecinde gezegenimizi daha fazla kirletmemesini takdir ederek değerlendirirsek, büyük bir haksızlık etmiş oluruz. Çünkü;

  • Bu fikrin üretilmiş, üstelik uygulanmış olması, ardından gelecek birçok tam olarak dönüşebilir ürünün önünü açmıştır.
  • Halkın girişime destek olması, benzer ürünlerin üretimi için teşvik edici olmuştur.
  • Halkın iyi bir neden etrafında buluştuğunu göstermesi, çevreci bambaşka projelere cesaret ve ilham vermiştir.
  • Hepsinden önemlisi; gazetenin, okunduktan sonra tıpkı bir tohum gibi toprağa ekilmesinin günlük bir ritüel olarak yaygınlaşması sağlanırsa, gezegenimizin yaşanabilir kalması konusunda daha duyarlı kuşakların yetişmesinin tohumu atılacaktır. Gezegenimizi yok etmekten bizi alıkoyabilecek yegane çare, bu tehdidin önemini fark etmiş kuşaklar yetiştirmektir.

Kaynaklar:

Benzer Kanıtlar