Piyasadaki bazı naneli şekerlerinin ortasında bir delik vardır, bazılarındaysa başlangıçta var olmayan delik, şekerin ağzımızda erimesi ile ortaya çıkar. Bunun neden kaynaklandığını merak ettiniz mi?

Soru heyecan uyandıracak kadar ilginç olsa da aslında sorunun son derece basit bir cevabı var: Nane şekerleri basit bir bileşime sahiptir. İçeriğinde genellikle sadece şeker (veya bir tatlandırıcı), mısır şurubu, su ve nane yağı bulunur. Bu maddelerin bir araya getirilmesiyle oluşan yoğun ve ağdalı bir kıvama sahip olan karışım, ısınabilen bir tabla üzerine konur. Lezzetin ve kıvamın bileşenin içinde eşit bir şekilde yayılması için karışım defalarca esnetilip, katlanıp, sıkıştırılır. Şeker ağzımızda erirken oluşan deliğin temel nedeni işte bu işlemdir. Çünkü yoğurulma, esneme ve katlama işlemleri sırasında karışımın içine hava da karışır. Ancak bu hava, suyun altındayken burnumuzdan çıkan hava kabarcıklarına benzemez. Naneli şeker karışımında, bu hava kabarcıkları uzun mikro tüpler oluşturur, gözle görülmeyen bu mikro tüpler, şekerin içinde adeta bir ağ oluşturur. Yüzeyinin şekillendirilmesine rağmen bazı şekerlerin yüzeylerinde bu hava tüplerinin ve keseciklerinin izleri görünür. Ancak bu şekerler, kalite kontrolden geçemez. Kutusundan çıkardığımızda pürüzsüz düz bir yüzeye sahip bir şeker, ağzımızda erimeye başladığında iç kısımlarındaki mikro tüpler ve hava kesecikleri ortaya çıkar.

Şeker ağzınızda erimeye başladığında şekerin yüzeyine dilinizin ucunu yumuşakça sürterseniz minyatür mağaralar sistemini fark edebilirsiniz.

Not: Naneli şeker üretim sürecini görmek isterseniz, YouTube linklerindeki videoları izleyebilirsiniz.

Kaynaklar

Benzer Kanıtlar