1886 ile 1959 yılları arasında Coca-Cola’nın birim fiyatı hiç değişmemiştir. Fiyatın değişmemesinin birçok nedeni vardır. Bunlar arasında, 1899 yılında Coca-Cola firmasının imzalamış olduğu şişeleme sözleşmesi, reklamcılık faaliyetleri, içecek satan makinelerin teknolojisi ve  düşük enflasyon sayılabilir. Ancak 1859 yılına gelindiğnde, Pepsi firmasının kurulması, Birinci Dünya Savaşı, içki yasağı, değişen vergiler, artan kafein ve karamel fiyatları ve ardından gelen İkinci Dünya Savaşı, Coca-Cola birim fiyatının artışını zorunlu kılar.

Fakat zam yapmasının önünde önemli bir engel vardır: İçecek satan makineler aracılığı ile satışının önemli bir bölümünü gerçekleştirmesine karşın, günün teknolojisi, para üstü vermeye uygun değildir.

Bunun üzerine Coca-Cola firması, resmi mercilere başvurarak 7,5 cent’lik bozuk para basılmasını talep eder. Fakat resmi makamlardan olumlu yanıt alamaz. Makineler aracılığı ile satış yapılmasından vazgeçilmesi söz konusu olmadığı gibi, Coca-Cola birim fiyatının 10 Cent olması da mümkün değildir.

İlginç Çözüm

Bunun üzerine ilginç bir çözüm bulunur: Resmi makamların da onayı ile, Coca-Cola makinelerinde yeni bir düzenleme yapılır. İlginç uygulamaya  göre, makine 5 Cent’ten Coca-Cola satmaya devam ederken, her on Coca-Cola satışından birinde, makine parayı alır ama ürünü vermez.  Yapılan yeni düzenleme halka duyurulur. Böylece uzun vadede Coca-Cola satın alanların ödedikleri ortalama birim fiyat 6,6 Cent’e gelmiş, firma mecbur olduğu zammı yapmış ve Coca-Cola Makineleri de satışa devam etme şansı bulmuş olur. Bu uygulama sayesinde, 1953 ile 1959 yılı arasında da Coca-Cola makinelerinin birim fiyatı 5 cent olarak kalmaya devam eder.

Kaynak:

  • https://en.wikipedia.org/wiki/Fixed_price_of_Coca-Cola_from_1886_to_1959

Benzer Kanıtlar