Ceylan, hız şampiyonu çitayı, geride bırakabilir. Çünkü ceylanların dolaşım sisteminde, beyne giden kanı soğutacak bir sistem vardır. Çita memelilerin hız şampiyonu olmasına rağmen, bu sistemden yoksun olduğundan, kovalama bir dakikadan fazla sürdüğünde, avantaj ceylana geçer.

Hız rekoru konusunda iddialı hayvanların en önemli problemi ‘ısınma’dır. Vücut ısının özellikle de beynin ısısının kontrolü, son derece kritik bir öneme sahiptir. Dünyanın en hızlı koşan memelisi olarak bilinen çita, avlanırken hızının avantajını kullanır. Bu nedenle ne sürü halinde avlanmaya ihtiyaç duyar, ne de aslanlar gibi avına saklanarak yaklaşmaya. Çita sadece 3,1 saniye içinde 108 km/saat hıza erişebilir. Ancak 460 metreden fazla koşması durumunda vücut ısısı 46 derecenin üstüne çıkar. Avcı’nın bu zafiyeti, av için avantajdır. Bu nedenle de avlanma koşusu genellikle bir dakikadan daha kısa sürer. Oysa ceylanların vücutlarında kanlarını soğutan bir sistem vardır.

Çita, beyninin ısısı 40,5 ℃’ye vardığında, koşabileceği sürenin azaldığını fark eder çünkü beyin ısısının 46 ℃’nin üzerine çıkması ölümcüldür. Oysa ceylan, vücut ısısı 87,7 ℃’ye kadar yükseldiğinde bile beyin ısısını 40,5 ℃’de kalmasını sağlayabilecek bir sisteme sahiptir.

Çita daha hızlı olsa da ceylan daha uzun süre koşabildiği için, av ve avcı arasında bir denge vardır. Bu nedenle, koşuya kimin önce başlayabildiği, kaçma-kovalama müsabakasının galibini belirlenmesinde çok önemlidir.

Ceylan ve Geyik farklı hayvan türleridir!

Ceylan, sıklıkla geyik ile karıştırılır. Hatta ceylanın, geyiğin yavrusu olduğu sanılır. Oysa bu ikisi tamamen farklı hayvanlardır. Geyik, geyikgiller ailesinden, geviş getiren, otçul ve memeli bir hayvandır. Ceylan ise boynuzlugiller ailesine mensup, çift toynaklı bir türdür. Geyiklerin 50’den fazla türü olmakla birlikte, ceylanlardan daha iri hayvanlardır. Geyiklerin, Sağan geyiği gibi devasa boyuttaki türleri olabilirken, ceylanlar yaklaşık 60 cm boyunda olurlar. Ceylanların ortalama ömürleri, 10 yıl civarındayken, geyikler yaklaşık 30 yıl yaşarlar.

Benzer Kanıtlar