Dilimizde “tedirgin olmak” anlamına kullanılan “gözleri açık uyumak” deyimi, logoftalmus‘dan muzdarip olanlar için fiziksel bir gerçeklik. Eğer gözleri açık ya da yarı açık uyumanın herhangi bir sakıncası olmayan, olağan bir durum olduğunu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Çünkü logoftalmus, göz sağlığına ciddi zararları olabilecek mutlaka tedavi edilmesi gereken bir sağlık durumdur.

Bu makalede; “Logoftalmus nedir?“, “Neden kaynaklanır?“, “Nasıl teşhis ve tedavi edilir?” sorularının yanıtlarını bulabilirsiniz.

Logoftalmus Nedir?

Beynimiz uyuduğumuzda duyu organlarından gelen minör verileri dikkate almaz, aynı durum gözleri açık olarak uyuyan insanlar için de geçerlidir. Bu nedenle bu insanlar, durumlarını farkına varamazlar.

Bebeklik döneminde bazen gözlemlenen gözleri açık uyuma durumu, bebeğin büyümesi ile herhangi bir tedaviye gerek kalmadan kendiliğinden geçer. Ancak herkeste doğal olarak ortadan kalkmaz.

Neden Tedavi Edilmesi Gerekir?

Gözleri açık uyumanın ne sakıncası olabilir diye düşünüyorsanız gözlerinizi kırpmadan bir dakika boyunca tek bir noktaya bakın. Ne kadar zor olduğunu anlayacaksınız. Belki bir dakika boyunca tek bir noktaya bakmayı başarabilirsiniz ama bir dakikanın sonunda gözlerinizde yanma, kızarıklık ve kaşıntı gibi hisler ortaya çıkacak üstelik gözlerinizden yaşlar boşalacaktır. Kısacası gözleri kırpıştırmak, basit gibi görünen bir eylem olmakla birlikte göz sağlığımız için son derece önemlidir.

Kornea, ihtiyaç duyduğu oksijeni, damarlardan değil atmosferden alır; kırpıştırma da bunu sağlamanın önemli bir parçasıdır. Gözlerimizi her açıp kapattığımızda, göz kapaklarımız gözlerimizi temizler ve atmosferik oksijenin emilmesine yardımcı olan gözyaşı sıvısıyla kaplar. Ayrıca, gözbebeklerini, sorunlara veya rahatsızlığa neden olabilecek yabancı maddelerden de korur.

İnsanların gözlerini kırpmaya ihtiyacı vardır. Gözlerini kısmen ya da tamamen kapatmakta sorun yaşayan insanlar “logoftalmus” olarak bilinen tıbbi bir durumdan muzdariptir. Tedavi edilmezse bu durum birçok ciddi komplikasyonlara yol açabilir.

Neden Kaynaklanır?

  • Kalıtım,
  • Yüz kaslarının güçsüz olduğu Bell’ Palsy gibi bazı otoimmün hastalıklar,
  • Yüz sinirlerini etkileyen bazı estetik ameliyatlar (Ptosis ameliyatı — göz kapaklarının yanındaki fazla derinin veya yağın alınması ameliyatı.),
  • İnme (felç),
  • Kafa tasında kranial sinire zarar veren yaralanma,
  • Moebius sendromu (yüz kaslarının bozulmasına neden olan genetik hastalık),
  • Travma.

Yukarıda sayılan sebepler herkeste logoftalmusa yol açmadığı gibi bu durumlar söz konusu olmadığı hatta gözlerini açıp kapatma konusunda herhangi bir sıkıntı yaşamayan bazı insanlar, uyurken gözlerini tam olarak kapatamazlar. Bu durumda söz konusu olan tıbbi duruma verilen isim; “Nokturnal Logoftalmus” yani gece logoftalmusudur.

Gece Lagoftalmusundan Muzdarip Olup Olmadığımızı Nasıl Anlarız?

Gözerin ihtiyacı olan dinlenme koşulları sağlamadığından bu kişilerin gözlerinde çeşitli rahatsızlıklar baş gösterir. Uyurken gözlerin açık olması gözlerin nem ve dolaysıyla oksijen ihtiyacının karşılanmaması anlamına gelir. Bazen gözler nemi korumak için göz bebeklerini geriye yuvarlar. Bu durumda uyuyan kişinin aralık olan göz kapaklarından sadece gözlerin beyazı görülür. Ancak nemi korumak için alınan bu önlem de yeterli değildir.

Kornea tamamen kuruyabilir. Bu durumun verdiği rahatsızlık hissi kişinin uyanmasına neden olabilir. Bu koşullar ülser gelişimine yol açabilir. Eğer uyandığınızda gözlerinizde kuruluk, kaşıntı ve sulanma hissediyorsanız gözlerinizde sık sık enfeksiyon veya iltihaplanma oluşuyorsa gece lagoftalmusundan muzdarip olabilirsiniz.

Tabi ki yeterince uyumamak gibi bazı durumlarda bu belirtilerin ortaya çıkmasına neden olabilir. Ancak semptomlar süreklilik arz ediyorsa mutlaka bir doktora başvurulması önerilir.

Nasıl Tedavi Edilir?

Son derece yaygın olarak görülen bu durumun tedavisi vardır. Tedavi yöntemleri uyurken uyku maskesi kullanmak kadar basit çözümlerden başlayıp bazı durumlarda cerrahi müdahaleye kadar uzanabilir. İnme durumunda oluşan logoftalmus söz konusu olduğunda göz kapağını ağırlaştırmak ve göz kapağının uyurken kapanmasını sağlamak için implant uygulanabilir.

Tedavi yöntemi durumun kapsamına ve ciddiyetine bağlı olarak belirlenir. Aynı zamanda, göze yapışan merhem uygulaması veya korneanın nemini kaybetmesini önlemek için düzenli olarak yapay gözyaşı uygulaması gibi geçici tedaviler de kullanılmaktadır.

Özet

  • Lagoftalmos, kişinin kendi kendisine fark etmesi kolay olmayan bir sorundur.
  • Bebeklikte ortaya çıkması normal kabul edilir. Bebek büyüdükçe kendiliğinden geçmesi beklenir.
  • İhmal edilmesinin göz sağlığına çok ciddi olumsuz etkileri olabilir.
  • Tedavi edilmesi gerekir.
  • Tedavisi (bazen çok basit bazen biraz daha meşakkatli yöntemlerle) vardır.

Kaynaklar:

Benzer Kanıtlar