Hint Okyanusu’nda, romantik tatillerin gözde mekanı, Maurituius’un aktif olmayan volkanik topraklarının altında, Dünya tarihinin önemli bir parçasının yattığı anlaşıldı. Ancak bulunan “Kayıp Kıta”, Atlantis değil.
Güney Afrika’da, Witwatersrand Üniversitesi‘nde, Professor Lewis Ashwal’ın liderliğinde yapılan araştırmada, Hint Okyanusu’nda eski bir kıtaya ait parçalar bulundu. Tropik tatil adası Mauritus’un altında buldukları kıta parçasına, Maurita adını verdiler.
Bildiğimiz gibi 200 milyon yıl önce var olan ‘Süper Kıta Gondvana(Gondawanaland)’nın parçalanması ile Afrika, Güney Amerika, Antarktika, Hindistan ve Avustralya kıtaları meydana gelmiştir. Nature Communications‘da geçen hafta yayınlanan raporda, Gondvana’nın parçalanması sırasında, Maurita da oluştuğu bildirilmiştir. Professor Ashwal, Hint Okyanusu’nda henüz keşfedilmemiş daha birçok kıta parçası olduğu görüşündedir. Aşağıdaki haritada keşfedilmemiş kıta parçalarının olası yerleri gösterilmiştir. Profesör Ashwal, süper kıtanın parçalanmasının basit bir parçalanma olmadığını, Hint Okyanusu havzasında farklı boyutlarda kıta parçalarının, dönüşüm geçirerek parçalandığını bildirmiştir. Bu sonuca, kıta parçasının içinde buldukları zirkon minerali üzerinde yapılan analizlerle ulaşılmıştır. Çünkü Mauritus gibi bir adada 9 milyon yıldan daha eski bir kalıntı olmaması gerekiyor. Oysa bulunan zirkon minerali 3 milyar yıllık! Zirkon, jeolojik süreçler hakkında önemli bilgiler barındıran ve tam olarak incelenebilen özel bir mineraldir.
http://edition.cnn.com/2017/02/03/world/lost-continent-mauritius-trnd/