Dokuların ve organların içinde ya da vücut boşluklarında oluşan kanamalara iç (internal) kanama denir. İç kanamanın hayati tehlikeye yol açabilen bir sorun olduğunu hepimiz biliyoruz. İç kanamanın yol açacağı hasarın derecesi, kanamanın miktarına bağlıdır. Beyin, akciğerler gibi hayati organlarda oluşan kanamalar çok risklidir.

İç kanama bu kadar ciddi sonuçlara yol açabilecek bir problemken ameliyat sırasında bir cerrah iç kanama oluşumunu nasıl engeller diye hiç merak ettiniz mi?

Teknikler ne kadar gelişse de sonuçta bir iç organa ulaşmak gerektiğinde yapılmak zorunda kalınan şey, hastanın vücudunun kesilmesidir. Cerrah hastanın vücudunu kestiğinde kanama oluşmaz mı? Bu kanama iç kanamaya yol açmaz mı? Muhtemel görünen bütün bu sorunlarla nasıl mücadele edilir? türünden sorularınız varsa cevaplarını burada bulabilirsiniz.

Tahmin etmiş olabileceğiniz gibi ameliyatlarda iç kanama tehlikesi en önemli tehlikelerden biridir. Operasyon sırasında kanamanın kontrol edilmesi en temel gerekliliktir. İç kanamayı önlemek için cerrahların uyguladığı birçok teknik vardır. İşte en sık kullanılan teknikler:

Kesilecek Alanın Belirlenmesi

Kuşkusuz cerrahlar, insan anatomisini gayeti iyi bilirler. Kesecekleri bölgeyi belirlerken geniş damarların olmadığı alanları tercih ederler. Ciddi bir kanamanın başlamasına neden olacak bölgelerde diseksiyondan (kesip incelemek) kaçınırlar.

Katerizasyon

Medikal bir teknik olan katerizasyon, kesilen bölgedeki açık damarların kapatılması amacı ile kullanılan bir yöntemdir. Bu sayede kanama kontrol altına alınır. Geçmişte bu yöntem bazı yaraların tedavi edilmesi amacı ile de kullanılmaktaydı.

Elektrikli katerizasyon cihazıGünümüzde kanamanın kontrol altına alınması amacı ile ameliyatlarda yukarıdaki resimde bir örneği görülen cihazlar kullanılmaktadır. Bu cihaz, damarın kapatılarak, kanamanın durmasını sağlamaktadır.

Grey’s Anatomy adlı TV dizisinde, katerizasyon cihazı kullanılan bir sahne.

Sıkıştırma

Cerrahlar ameliyat sırasında damarlardan kan akışını durdurmak için çeşitli boyutlarda kelepçeler kullanırlar. Bir damar kesilmeden önce aralıklı olarak iki kelepçe takılır, daha sonra kelepçeler arasında kalan yerden damar kesilir. Bu sayede kanama durduğu gibi sisteme hava girişi de engellenmiş olur.

Dikiş

Küçük damarların yol açacağı iç kanamayı önlemek için genellikle dikiş yöntemi kullanılır. Bazı durumlarda tıpkı sıkıştırma yönteminde söz edildiği gibi damarı kesmeden önce kesim yapılacak bölge dikilerek kan akışı durdurulur.

Basınç Uygulamak

Ameliyat sırasında manuel olarak ya da bazı cihazlar yardımı ile kanama alanına basınç uygulanarak kanama önlenir. Örneğin laparoskopi (karın boşluğunu görmek için kullanılan teknik) sırasında kanamanın ve sızmanın önlenmesi için karın boşluğu karbondioksit ile doldurulur.

Pıhtılaşma Ajanları Kullanmak

Karaciğer gibi çok kanlı organlar söz konusu olduğunda oluşabilecek büyük kanamaları kontrol etmeyi kolaylaştırmak amacı ile genellikle pıhtılaşma ajanlarından yararlanılır.

İç kanamayı kontrol etmek, kan kaybını önlemek için en sık kullanılan yöntemler bunlardır ancak kuşkusuz bu makalenin konusu olamayacak kadar detayda daha pek çok yöntem vardır.

Kaynaklar

Benzer Kanıtlar