Venüs, Güneş’e en yakın gezegen olmadığı halde, Güneş Sistemi’nin en sıcak gezegenidir. Buna neden olan atmosferinin yapısıdır. (Güneş’e en yakın gezegen olan Merkür’ün atmosferi yoktur.) Venüs’ün karbondioksit ile dolu bir atmosferi ve sülfürik asitten oluşmuş bulutları vardır. Atmosferinde bulunan yoğun karbondioksit, sera etkisine neden olur ve gezegenin ısınmasına yol açar. Yüzey sıcaklığı 462 derecedir, bu sıcaklık kurşunu dahi eritebilir.

Venüs’ün kendi etrafında dönüş hızı çok düşüktür. Bir dönüşünü, dünyanın 243 gününde gerçekleştirir. Yani Venüs’te bir gün, Dünya’da 243 gün demektir. Bunun nedeni Güneş’e çok yakın olmasıdır. Ancak bunun bir diğer sonucu, yıl süresinin Dünyaya göre kısa olmasıdır. Venüs Güneş çevresinde bir tam dönüşünü, 225 dünya gününde tamamlar. Bu demek olur ki Venüs’te bir gün, bir yıldan biraz daha uzundur.

Gün ve yıl uzunlukları benzer olduğu için, Venüs’teki bir gün, Dünya’daki bir güne benzemez. Dünya’da güneş bir defa yükselir. Fakat Venüs’te Güneş yılda iki defa yükselir ve üstelik bu aynı günde gerçekleşir.

Venüs gezegeni, Dünya’dan biraz daha küçüktür ve kütle ve yoğunluk bakımından benzerdir. Aynı yer çekimi seviyesine sahiptir.

Venüs yaklaşık 3.000 kilometre genişliğinde demir bir çekirdeği olan, manyetik alanı olmayan, kayalık bir gezegendir. (Manyetik alanının olmamasının nedeni, çok yavaş dönmesidir.) Sağlam bir yüzeye, derin kraterlere ve birçoğu aktif 1600’den fazla yanardağa sahiptir.

Eğimli bir yörüngesi olmadığından, mevsimler yoktur. Kendi etrafındaki dönüşünü saat yönünde yapan tek gezegendir. Bu da onu, Güneş’in batıdan doğup, doğudan battığı tek gezegeni kılar.

Teleskop olmaksızın da görülebildiği için Antik çağlardan beri varlığı bilinmektedir.

En çok uzay aracı gönderilen ve üzerinde en çok insan yapımı araç bulunan gezegendir. Venüs’te bulunan insan yapımı malzemenin toplam ağırlığı, 24 ton‘dur.

Bu görüntü, Magellan uzay aracı tarafından alınmış ve yüzeyindeki tüm farklılıkların fark edilebilmesi için renklendirilmiştir.
Venüs yüzeyinde 72 km genişliğinde bir krater.

Uydusu olmayan Venüs, Dünya’dan görülebildiği zamanlarda, gökyüzündeki en parlak cisim olarak dikkat çeker. Bunun nedeni, Dünya’ya olan yakınlığı ve güneş ışığının bulutlar üzerindeki yansımasıdır.

Venüs gezegeni ülkemizde “Çoban Yıldızı”,  “Zühre”, “Çolpan”, “Akşam Yıldızı”, “Sabah Yıldızı” ve “Tan Yıldızı” olarak da isimlendirilir.

https://spaceplace.nasa.gov/all-about-venus/en/

https://en.wikipedia.org/wiki/Venus#Orbit_and_rotation

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_artificial_objects_on_Venus

Benzer Kanıtlar