Ağrıyan bölgeye ısı uygulamak, son derece yaygın olarak kullanılan bir ağrı giderme yöntemidir. Bel ve boyun tutulması, adet sancısı, kas yaralanmaları, romatoid artrit ve daha birçok sebeple oluşan ağrıları gidermek için ağrıyan bölgeye ısı uygulanır. Peki acaba, ısı uygulamanın moleküler düzeyde gerçekleşen fiziksel bir etkisi mi vardır, yoksa ortaya çıkan rahatlama plasebo etkisinden mi kaynaklanır?

Kas Ağrısı

Isı uygulaması özellikle kas incinmelerinde kullanılır. Kas incinmeleri birçok sebeple gerçekleşebilir; örneğin adet sancılarına neden olan, rahim kaslarının daralmasıdır.

Kasların gelişmesi için yapılan antrenmanlarda, kaslar mikro yaralanmalara ve yırtılmalara uğrarlar. Bu hasarlar kasın gelişmesini sağlar ancak aynı zamanda ağrıya yol açar. Ağrıyı ortaya çıkaran süreç ise kasın aşırı gerilmesi ve kanın yeteri kadar bol olmamasıdır. Bu durumda ısı terapisi hızlı bir rahatlama sağlar. Rahatlamada plasebo etkisi inkâr edilemezse de ısı terapisinin psikolojik rahatlamadan fazlasını sağladığı kanıtlanmıştır.

Isı Terapisi

Isı, kaslarda toplu olarak katkı sağlayacak bir dizi etki yaratır. Isınma damarların genişlemesine neden olur. Damarların genişlemesi, bölgedeki kan akışının hızlanmasını sağlar. Örneğin kas yaralanmaları nedeni ile oluşmuş kalıntıların (laktik asit vb.) giderilmesine katkı sağlar. Aynı zamanda kasın hasarlı kısmına daha fazla besin ve oksijen sağlayarak, iyileşmeyi hızlandırır.

Kas spazmları söz konusu olduğunda ısı, bağların gevşemesine ve kasların rahatlamasına yol açar. Bu da kaslardaki sertleşmenin ve ağrıların giderilmesine yardımcı olur.

LED’li ısı terapisi

Araştırmalar ısı terapisinin çok önemli bir başka etkisini daha ortaya çıkarmıştır. Bildiğiniz gibi vücudumuzda sıcaklık, soğukluk ve ağrı gibi durumları algılamamızı sağlan reseptörler vardır. 40 °C’nin üzerinde bir ısı söz konusu olduğunda, ısı reseptörleri aktive olur, P2X3 ağrı reseptörleri bloklanır. P2X3 reseptörlerinin devre dışı kalması ile ağrı hissi de ortadan kalkmış olur. Hasarlı hücreler veya dokular tarafından salınan ATP (adenosin trifosfat) molekülleri, hücreler üzerindeki ağrı reseptörlerini harekete geçirir. Isı reseptörleri aktive olduğunda, ağrı reseptörlerini bloke ederler. Bu nedenle, ATP hasarlı veya ölmekte olan hücreler tarafından serbest bırakılsa da ağrı hissini tetiklemez.

Isının moleküler düzeyde rahatlama sağladığı kanıtlanmıştır. Ağrı kesicilerin vücudumuzdaki etkileri de bundan farklı değildir.

Elektrikli ısıtma pedi

Dikkat edilmesi gereken hususlar:

Ağrı gidermede ısı uygulaması yararlı olsa da uygulama sırasında dikkat etmemiz gereken bazı hususlar vardır:

  • Vücudumuz yaklaşık 37 °C’dir. Bu nedenle uygulanan ısının bundan çok yüksek olması yanmaya yol açabilir. Uygulama sırasında cilt düzenli olarak kontrol edilmelidir.
  • Isı terapisi incinme gerçekleştikten en az 48 saat sonra uygulanmalıdır. Eğer kemik kırılması söz konusuysa kırılma bölgesine uygulanmaması gerekir, zira damarları genişleteceğinden kanamaya neden olabilir.
  • Uzun bir süre uygulamak yerine mola vererek kısa uygulamaların yapılması tavsiye edilir.
  • Kronik ağrılarda kullanılabilir.
  • Sulu ısıtma yöntemleri, ısının bölgeye daha iyi nüfuz etmesini sağlar.
  • Isıtma tedavisinde çok sayıda yöntem kullanılır: Sıcak suya batırılmış havlular, sıcak su torbaları, ısıtma pedleri vb.

Sonuç olarak ısı terapisi, ağrı gidermede etkili bir yöntemdir. Üstelik ağrı kesici ilaçlardan daha güvenli ve daha verimli bir alternatiftir.

Kaynaklar:

Benzer Kanıtlar