Tarihin en popüler bilgisayar oyunu olan Solitaire’i, çoğumuz ofiste zaman geçirmek için oynamış olsak da Microsoft’un bu oyunu, Windows’un içine koymasının başka bir amacı vardı.

Yazılım devi Microsoft, 1990 yılında, Windows işletim sisteminin 3.0’ının piyasaya sürdü. İşletim sisteminin içindeki oyunlardan biri de Solitaire’di. Klasik şekli ile 1700’lü yıllarda geliştirilen Solitaire, ilk yaygın dijital kart oyunu oldu.

1990 yılında bilgisayar, henüz keşfedilmemiş bir dünya idi. Bugün çok tuhaf gelse de mouse kullanmak, öyle her baba yiğidin harcı değildi. Micosoft’un amacı, Windows kullanıcılarına, mouse kullanmayı, mouse ile tuttuğu imleci sürükleyip bırakmayı, öğretmekti. Bugün mouse kullanımının geldiği yere bakacak olursak, Microsoft’un amacına ulaşmada, çok başarılı olduğu anlaşılıyor. Bununla birlikte, amacı kullanıcıları eğitmek olan tek Windows oyunu Solitaire değildi.

Diğer Oyunlar

Bir başka popüler Windows oyunu, yine Windows 3.1’le piyasaya sürülen “Mayın Tarlası” oldu. Bu defa mouse ile tıklamanın nasıl yapılacağı öğretiliyordu. Hem sağ hem de sol tıklama ile çift tıklama terimleri işte o günlerde ortaya çıktı.

Burada da bitmiyor. Hearts ve FeeCell de Windows’un hayatlarımıza girmesinde gizli bir göreve sahiplerdi. Hearts, kullanıcıların ağda Windows’un nasıl çalıştığını anlamasına yardımcı olmaya çalışırken, FreeCell ise 32-bit ile 16-bit arasındaki uyumluluğu göstermeyi amaçlıyordu.

Bugün 40’lı yaşlarını sürmekte olanlar için, nostaljik bir anlamı olan, Solitaire, Mayın Tarlası, Hearts ve FreeCell hayatlarımıza gizli birer misyonla girmişler. Anlaşılan hedeflerini sessizce gerçekleştirmişler.

Kaynaklar:

Benzer Kanıtlar