Sabah uyandığınızda, bilhassa doğal bir şekilde değil de bir şey ya da biri tarafından uyandırıldığınızda ellerinizi halsiz hissettiğiniz olur mu? Birçoğumuz uyandığımız anda elimizi sıkı bir yumruk haline getiremeyiz. Hatta pek çok kişi aynı halsizlik duygusunu ayaklarında da hisseder.

Bu garip bedensel fenomenin arkasında birkaç neden vardır. Ancak bu durum herkes için geçerli değildir. Bazı insanlar uyanır uyanmaz yumruklarını hiç zorlanmadan sıkabilirler. Bazen de tam tersine bu durum tıbbi olarak müdahale edilmesi gereken ciddi bir soruna işaret ediyor olabilir.

Elektrolitlerin Kaslarla İlişkisi 

Bir kasın kasılması için iki temel bileşene ihtiyaç vardır: Sinir uyaranı ve elektrolit. Elektrolitler, sıvı içinde çözünen elektrik yükü taşıyan minerallerdir. Yaygın elektrolitler arasında potasyum, kalsiyum, sodyum ve bikarbonat bulunur.

Bir kasın büzülmesi için kalsiyum, potasyum ve sodyum gerekir. Kasın büzülmesini sağlayacak sinir uyaranı gönderildiğinde, ilgili hücreye kalsiyum girer ve potasyum çıkar. Böylece kas büzülür. Kasın gevşemesi için ise sadece potasyum gereklidir. İşte bu sebeple potasyum eksikliği şiddetli kramplara yol açar.

Uyku Sırasında Beyin ve Kalp

Uyuduğumuzda vücudumuz tamamen rahatlar. Beyin dalgalarımız yavaşlar veya başka bir deyişle, beynimiz gevşer. Uyanık olduğumuzda kalbimiz vücudunuzun tüm hayati organlarının verimli çalışması için aktif bir şekilde kan pompalaması gerekir. Ancak, derin bir uykudayken, hareket etmediğimiz için kalbimizin bu kadar hızlı bir şekilde atması gerekmez ve yavaşlayan kalp atış hızı kanın vücudumuzda dolaşmasına yeter. Ancak bu aynı zamanda uzuvlarımıza daha az oksijen ve elektrolit gönderilmesi anlamına gelir. Zaten uzuvlarımız da hareket etmediğinden daha fazla oksijene ve elektrolite ihtiyaç duymaz ve biz de uykuda olduğumuz için bu durumu farkına varmayız.

Uyandığımız anda vücudumuzun tüm sistemleri uyanık moda göre ayarlanır. Ama bu biraz zaman alır. Beynimiz, kalbimiz uyanık modun ihtiyaçlarına göre ayarlanırken geçen zaman içinde yumruğumuzu sıkabilmek için gerekli olan elektrolitler ellerimize ulaşana kadar yumruğumuzu sıkamayız. Bu etki, doğal olarak kendiliğimizden uyanmadıysak artar.

Çok ilginç bir şekilde bizi uyandıran şey örneğin yangın alarmıysa uzuvlarımızda halsizlik hissetmeyiz. Çünkü bedenimiz tıpkı doğal bir alarm gibi savaş ya da kaç moduna saniyeler içinde girerek bol miktarda adrenalin salgılar. Bu sayede elimiz ayağımız canlı ve güçlü bir şekilde ihtiyacımız olan hareketleri yapabilmemize olanak verir.

Tıbbi Bir Sorunun İşareti Olduğunu Nasıl Anlarız?

Birçoğumuz uyanır uyanmaz bu halsizliği hissediyoruz. Bu da yukarıda açıkladığımız gibi vücudumuzun doğal yapısından kaynaklanıyor. Ancak bu durum ilerliyorsa yani gün geçtikçe halsizliğin arttığını hissediyorsanız ya da daha önce hiç halsizlik hissetmediğiniz halde şimdi hissetmeye başladıysanız bir uzmana başvurmalısınız. Çünkü bu durum romatoid artrit veya Lambert Eatons Sendromu gibi bir hastalığın belirtisi olabilir.

Kaynaklar:

Benzer Kanıtlar