Çocukluk yıllarında düşüp dizlerimi yaraladığımda “Yarayı kapatmayalım, hava alsın böylece daha hızlı iyileşir.” denilirdi. Gerçekten de kapatılmayan yaraların çabucak iyileştiğini deneyimlediğimden bu bilgime güvenirdim. Ancak herhangi bir yaralanmayla hastaneye gittiğimizde hemşirenin ilk yaptığı şey yarayı temizlemek ve ardından yarayı sarmak olur. Peki hangisi doğru, yarayı sarmalı mıyız, yoksa bırakalım hava mı alsın?

Öncelikle havaya maruz bırakılan yaranın daha hızlı iyileşeceği fikrinin yanlış anlaşıldığını söylemeliyiz. Çok küçük yaralanmalar, çizikler hariç aslında yaraların her zaman kapatılmaları daha iyidir.

Kabuk bağlayan yaralar

İnsan vücudu tıpkı bir makine gibi her bir parçası alanında uzmanlaşmış biyolojik bileşenlerden oluşur. Yaralanma söz konusu olduğunda yaralanmanın türüne göre vücudumuzun farklı tepkileri olur ancak en yaygın tepkilerden biri kabuk bağlamadır.

Kabuk bağlama süreci yaralanmanın hemen ardından kanama ile başlar. Özel kan hücrelerimiz olan trombositler deride bir “açılma” olduğu anda harekete geçerler. Trombositler bir ayara gelerek adeta yaraya koruyucu bir giysi oluştururlar. Bu giysi yaranın üzerinde biyolojik bir bandaj oluşturarak, kanamanın durmasını sağlarlar. Bu koruyucu bandaj zaman içinde kurur, sertleşir ve bir kabuk haline gelir. Kabuk bağlamak iyileşmeye giden yola girildiğinin işareti sayılır. Ancak aslında kabuk, vücudun mikroplara karşı korunma sağlaması için oluşturduğu doğal savunmadır. Yani asıl görevleri yarayı iyileştirmek değildir. Kabuk kuruyarak ölü hücrelere bariyer oluşturur ve iyileşme sürecini yavaşlatır.

Buradan da açıkça anlaşılacağı gibi bir yarayı açık bırakmak (küçük çizikler hariç) hiç iyi bir fikir değildir. Bilhassa kanama devam ediyorsa mutlaka yarayı sarmak gerekir.

Yaranın sarılması neden bu kadar önemlidir?

  • Açık yaranın sarılması deri hücrelerinin kurumasını önleyerek oluşacak yara izinin daha hafif olmasını sağlar.
  • Bandaj yaranın nemli tutulmasını sağlayarak, iyileşme sürecini hızlandırır.
  • Bandaj yaranın hava ve su ile temasını keserek potansiyel mikroplara karşı bir koruma sağlar. Bu çok önemli bir detaydır çünkü mikroplar gibi istenmeyen şeyler yaralanma bölgesine ulaşırsa enfeksiyona yol açabilir.
  • Yaranın sarılması, potansiyel kazalara ve yeni yaralanmalara karşı da yaralı bölgenin korunmasını kolaylaştırır.
  • Bandaj yaraya konfor ve destek sağlar.

Sonuç olarak yaralarımızın korunması için en iyisi onları temizledikten sonra sarmaktır. Böylece iyileşme sürecini de hızlandırmış oluruz.

Kaynaklar:

Benzer Kanıtlar