Rusya’da, bilimsel araştırmalarda yaşamını kaybetmiş  laboratuvar farelerini onurlandırmak için bir anıt yapılmış.

Fare ve sıçanlar laboratuvar deneylerinde en çok kullanılan hayvanlardır. Her yıl milyonlarcası, bilim adına yaşamını kaybediyor. Orta Rusya’daki bu anıt, insanlığın ilerlemesi için kurban edilen, bu küçük kemirgenleri anmak için yapılmış.

Laboratuvar Faresi Anıtı,  Rusya’nın Akademgorodok şehrinde, Hücrebilim ve Genetik Enstitüsü’nün avlusunda yer alıyor. DNA’nın doğasını daha iyi anlamak için yapılan araştırmalara ev sahipliği yapan tesis, aynı zamanda Novosibirsk Üniversitesi ile ilişkili çalışmalar yürütmektedir.

Laboratuvar Faresi Anıtı, insansı özellikler taşımaktadır. Anıtta yer alan fare heykelinde bilim insanlarını çağırştıran gözlük ve laboratuvar önlüğü kullanılmıştır. Genetik araştırmalara katkılarını temsil etmek için, fare figürü elindeki şişlerle, DNA’nın çift sarmalını örmektedir. DNA araştırmaları sırasında yaşamını yitiren türünün sayısız üyesine duyulan minnettarlığı temsil etmek için, anıttaki laboratuvar faresi bilge bir görünüşle temsil edilmiştir.

Dış görünüş olarak, fareler ve insanlar arasında pek benzerlik olmasa da, birçok genetik karakteristik özelliği(yaklaşık %90) paylaşıyor olmamız nedeni ile fareler, deneylerde en çok tercih edilen memeli hayvanların başında gelirler. Genetik yapının bu derece yakın olması yanısıra farelerle insanların, biyolojik sistemleri de birbirine çok benzer.

Laboratuvar deneylerinde tercih edilmelerinin diğer sebepleri:

  • Küçük olmaları laboratuvar ortamında çalışmayı kolaylaştırır.
  • Üreme süreçleri kısa olduğundan, üretim maliyeti düşüktür.
  • Hızlı ve sık üremeleri ile birkaç yıl olan ömürleri, jenerasyonlar arasındaki gelişimin gözlenmesinde araştırmacılara kolaylık sağlar.
  • Belirli genleri kolaylıkla inaktif edilebilmekte veya yeni gen eklemesi yapılabilmektedir. Buda birçok genetik çalışmanın yapılmasını mümkün kılmaktadır.

Kaynaklar:

Benzer Kanıtlar