Amerika’da Wyoming ve Montana arasındaki bölgede bugüne kadar birkaç defa yeryüzü şeklini değiştirmiş olan, büyük bir tehdit gizlenmektedir. Ancak bu muazzam tehdit, aynı zamanda Yellowstone Ulusal Parkı’nın jeolojik harikalar diyarı haline getirmiştir. Resmi adı “Yellowstone Kalderası”olan bölge, Rocky Dağlarının içinde yer alır. Yaklaşık 72 km’ye 55 km’lik bir alandır.

Yellowstone Kalderası

Kaldera Nedir?

Kaldera, volkanik hareketler sunucunda yanardağda oluşan çöküntülere verilen isimdir. Kraterden daha büyüktür ve içinde çok sayıda volkan konisi oluşabilir. İçi su dolduğuna kaldera gölü adı ile anılır.

Yellowstone Süper Volkanı Hakkında

Yellowstone Süper Volkanı, 2,1 milyon yıl boyunca, periyodik olarak lav ve toz püskürterek çok geniş bir alanı jeolojik olarak etkilemiştir. Yellowstone Kalderası, dünyanın en büyük kalderaları arasında yer alır ve jeologlara bulunmaz bir gözlem fırsatı sunar.

Yüzlerce kilometre derinliğe inen yanardağ ağzına sahip olan Yellowstone Süper Volkanı, en az 18 milyon yıl boyunca aktif kalmıştır. Havza, Dünya’nın mantosundan yüzeye çıkan erimiş kayalarla kaplıdır.

Yellowstone Süpervolkanı’nın kalderaları, doğudan kuzey doğuya doğru ilerler ve Yellowstone Parkı bu kalderaların tam ortasında yer alır. Süper volkanın 3 büyük patlaması olmuştur. Bilinen en büyük ilk patlama günümüzden 2,1 milyon yıl önce, ikincisi 1,3 milyon yıl önce ve üçüncüsü ise 640 bin yıl önce gerçekleşmiştir. Bu süper patlamalar, öylesine büyük boyutludur ki binlerce kilometrekare kül bulutları ve kayalar ile kaplanmıştır. Günümüzdeki patlamalar ise bu patlamalara oranla çok daha küçüktür.

Magma Odası

Yellowstone Kalderası’nın altında yaklaşık 80 kilometre uzunluğunda ve 20 km genişliğinde bir magma odası vardır. Buradaki lav hareketleri, depremleri tetiklese de magma odası çoğunlukla yeryüzünün hemen altında sessizce beklemektedir. Magma odasından gelen ısı ve basınç Yellowstone Havzası’nın yavaş yavaş yükselmesine neden olmaktadır. Ancak yakın bir zamanda volkanik bir patlamanın gerçekleşeceğine dair bir işaret yoktur.

Bölgede araştırmalarda bulunan bilim insanlarını daha çok endişelendiren, büyük süper patlamalar sırasında meydana gelebilecek olan hidrotermal patlamalardır. Bu patlamalar yer altındaki süper sıcaklıktaki su sisteminin depremle tetiklenmesiyle ortaya çıkar. Çok uzak mesafelerde gerçekleşen depremler bile magma odasını etkileyebilir.

Yellowstone yine patlayacak mı?

Sansasyonel haberler peşinde koşanlar, her birkaç yılda bir Yellowstone’un patlamak üzere olduğunu iddia ediyor. Aslında konu ile ilgili araştırmalar yapan uzmanlar, yeni bir patlamanın bir gün mutlaka olacağı konusunda hem fikirler. Ancak şu anda bunun yakın bir zamanda olacağına dair bir işaret söz konusu değil. Son 70 bin yıldır bölge sessizliğini korumaktadır. Ancak süper volkan bir gün patladığında insanlık için olağanüstü bir yıkım süreci yaşanacağı kesindir.

Süper Volkan Patlarsa;

Bütün bölge lavlarla kaplanacak ancak esas büyük tehlike, püskürme bölgesinden yayılan kül bulutları olacaktır. Rüzgarın da etkisiyle kül bulutlarının 800 km çapında büyük bir bölgeye yayılacağı tahmin edilmektedir. Bu da Amerika’nın yarısının kül battaniyesinin altında kalması anlamına gelir. Başka ülkelerde bölgeye olan yakınlıklarına göre kül bulutlarından nasiplerine düşeni alacaklardır. Yeryüzündeki canlı yaşamının tamamen yok olmasına neden olmayacak olsa da  iklim hızla değişecek ve tarım faaliyetleri ciddi bir şekilde sekteye uğrayacaktır.

Bu kadar büyük bir yıkıma neden olacağı için Yellowstone Süper Volkanı sürekli olarak gözlemlenmektedir. Herhangi bir hareketlilik söz konusu olursa Yellowsotne Süper Volkan Gözlemevi, başta civardaki insanları tahliye etmek olmak üzere pek çok önlem için hazır beklemektedir.

Kaynaklar:

Benzer Kanıtlar