İnsanların yaşamlarını, yakınlarını, sağlıklarını ve maddi varlıklarını kaybettikleri ağır travmalarla dolu I. Dünya Savaşı yılları sonrası, bulmacalara, oyunlara ve dedektiflik romanlarına olan ilgide, gözle görülür bir yükselme olmuş ve bu dönem dedektiflik romanlarının “altın çağı” olarak adlandırılmıştır.

Dedektiflik romanlarının altın çağı denince,  akla gelen ilk üç isim: Christie, Sayers ve Berkeley’dir. Onlar da I. Dünya Savaşından travmalarla çıkmışlar, Christie erkek kardeşini,  Dorothy L Sayers eşini ve Berkeley de sağlığını kaybetmiştir.

Christie’nin ilk kitabı “The Mysterious Affair at Styles”, 1920 yılında yayınlanır ve Altın Çağ ana karakterlerinden biri olan, Belçikalı savaş mültecisi Hercule Poirot, okuyucuya takdim edilir. Christie, Sayers ve Berkeley zekice kurgulanmış, sürprizlerle dolu hikayeleri ile milyonlarca okuyucuya ulaşmayı başarırlar.

Çok yetenekli bir yazar olan Anthony Berkeley Cox,  savaş yıllarında maruz kaldığı zehirli gazlar nedeniyle sağlığını kaybetmiştir. Fiziksel sağlığını yitirmesi, mental sağlığını da etkilemiştir. 1928 yılında meslektaşlarını düzenli olarak akşam yemeğine davet etmeye başlar. Bu yemekli buluşmalar, hem ona, hem de her birinin şahsına münhasır travmaları olan arkadaşlarına çok iyi gelir.

1930 yılında bu buluşmalar birbirlerine yardım ettikleri düzenli bir etkinliğe dönüşünce, Berkeley, Dedektif Kulübü’nü kurar. Kulüp üyeleri, bazı etik kurallar belirlerler ve bu kurallara uymak konusunda birbirlerine söz verirler!

Dedektiflik Kulübü Kuralları

Öncelikle okuyucuya, suçlunun kim olduğunu bulma konusunda adil şans tanıma konusunda anlaşırlar. Bu etik kurallar, üyelerden biri olan Ronald Knox tarafından özetlenir ve dedektiflik öyküleri antolojisi olarak kaleme alınır.

Dedektif Kulübü üyeleri romanlarında, ‘İlahi Vahiy’, ‘Kadınsı Sezgi’, ‘Tesadüf’, ‘Mantıksız Bağlantılar’ ve ‘Kader’ unsurlarına yer vermeyeceklerine söz verirler.

Kulüp  halen varlığını sürdürmektedir ancak kurallar biraz gevşetilmiştir.

Üyeler

Anthony Berkeley, Ronald Knox, Agatha Christie, Dorothy L. Sayers, Freeman Wills Crofts, Arthur Morrison, Hugh Walpole, John Rhode, Jessie Rickard, Baroness, R. Austin Freeman, G. D. H. Cole, Margaret Cole, E. C. Bentley, Henry Wade, H. C. Bailey ve Emma Orczy olur ilk başkan G. K. Chesterton’dır. İlk Amerikalı üye, o sırada İngiltere’de yaşamakta olan John Dickson Carr’dır ve üyeliği oy birliği ile 1936 yılında kabul edilmiştir.

Kayanak:

  • https://en.wikipedia.org/wiki/Detection_Club

Benzer Kanıtlar