Biri ormanlar kralı unvanına sahip olan aslan, diğeri vahşi doğanın en ölümcül yırtıcısı olan kaplan… Bu ikisi kapışacak olsa acaba hangisi kazanır?

Bitmeyen Rekabet

Vahşi doğanın en tehlikeli iki hayvanı arasındaki rekabet yüzyıllardır avcıların, doğa bilimcilerinin, masalcıların ve hatta şairlerin bile ilgisini çekmektedir. Antik Roma döneminde bu iki yırtıcının dövüşünü izlemek için Arenada toplanan halkın hangisinin kazanacağına dair bahis oynadığı bilinmektedir. Belki bugün birçoğumuz, dövüşü aslanın kazanacağını tahmin eder ama eski insanlar paralarını aslandan ziyade kaplana yatırırlarmış. Hatta Oude Kralı ünvanlı bir kaplanın, 30 aslan öldürdüğü söylenmektedir. Gerçekten de bu ikisi arasındaki dövüşte kaplanın kazanma ihtimali daha yüksektir. Peki ama neden?

Kaplanın kazanma ihtimali neden daha yüksektir?

Kaplanla aslanı, dövüşte avantaj sağlayacak fiziksel özellikler bakımından karşılaştıracak olursak;

1. Isırma Gücü: Kaplanların ısırma gücü aslanlardan daha yüksektir. Hatta kaplanlar, hayvanlar aleminin en uzun ve en güçlü dişlerine sahiptirler. Dişlerinin boyu 7,5 ila 10 cm arasında değişir.

2. Vücut Boyutu: Kaplanlar aslanlardan genellikle hem daha ağır hem de daha uzundur.

3. Beyin-Beden Oranı: Kaplanların beyin beden oranı, aslanlardan daha büyüktür. Yani kaplanların ensefalasyon (zekanın beyin boyutuna bağlı fiziksel ölçümü) katsayısı aslanlardan yüksektir.

4. Doğa: En önemli faktör bu iki yırtıcının doğasında gizlidir. Aslan, sürü halinde yaşayan sosyal bir hayvanken kaplan genellikle yalnızdır. Ortalama 30 aslandan oluşan sürüler içinde doğan aslan yavruları, diğer yavrularla oynayarak büyürler. Bir aslan ava çıktığında genellikle başka aslanlar da ona eşlik eder. Bu grup mantığı, avlarını yakalamalarını kolaylaştırsa da aniden gelişen birebir dövüşlerde dezavantajdır.

Kaplan ise çiftleşme dışında başka kaplanlarla bir araya gelmez. Bu yüzden tehlikelerle tek başına mücadele etmek konusunda daha donanımlı ve daha tecrübelidir.

Aslında aslanla kaplan arasındaki dövüşlerin çoğu esaret altında oldukları zamanda gerçekleşir. Doğal ortamlarında pek dövüşmeyen bu iki tür çiftleşebilir ve melez yavrular dünyaya getirebilir.

Erkek kaplanla dişi aslan çiftleşmesinden doğan meleze tigon (aklan) adı verilir. Tigon, aslan (lion) ve kaplan (tiger) kelimeleri birleştirilerek türetilmiştir. Erkek aslanla dişi kaplan çiftleşmesinden doğan meleze ise liger (kaslan) adı verilir. Tigon gibi liger de aslan ve kaplan kelimelerinin birleştirilmesiyle türemiştir. İki türün çiftleşmesinden doğan bütün yavrular gibi tigonlar ve ligerlar da kısırdır.

Kaynaklar:

Benzer Kanıtlar