Sağlıklı ve dengeli beslenmeye verilen önemin artması ile birlikte E vitamini, kalsiyum, protein, lif, demir ve pek çok faydalı yağ içeren badem, mutfaklarımıza yepyeni formları ile girmeye başladı. Badem yağı, badem sütü, badem unu vb.

Badem ununun nasıl üretildiğini ve öğütülmüş bademden ne farkı olduğunu merak ediyorsanız okumaya devam edin.

Badem Çeşitleri

Bademin iki çeşidi vardır: Biri “acı badem” adı ile anılan ve yenilmeyen (Yenilmesi durumunda zehirlenmeye yol açar.) diğeri ise kuru yemiş olarak da tükettiğimiz “tatlı badem”dir. Badem unu ve öğütülmüş badem tatlı bademden yapılır.

Badem Unu

Geleneksel beyaz una benzer bir dokusu vardır. Kabuğu tamamen soyulmuş bademlerin öğütülmesi ile elde edilir. Badem unu, beyaz un yerine kullanılabilir. Besin değeri son derece yüksektir. Çeyrek fincan badem unu, günlük B ve E vitamini ihtiyacının %40’ını karşılar. Aynı zamanda çok iyi bir kalsiyum ve demir kaynağıdır. Sindirim sistemi, glütene duyarlı olanlar için çok iyi bir alternatiftir. Yağ ve protein ihtiva ettiği için kek, ekmek, kurabiye vb. pişirilmesinde kullanılır. Karbonhidrat içeriği düşük olması yanı sıra tok tuttuğu için zayıflama diyetlerinde kullanılır. Bununla birlikte özellikle fırınlanmış yiyeceklere aromatik bir lezzet katar ve daha nemli bir doku sağlar.

Badem Unu (Almond Flour)

Öğütülmüş Badem

Öğütülmüş bademde ise bademin iç kabuğu soyulmaz. Dokusu badem unundan daha kalındır. Öğütülmüş badem 13. yüzyıldan bu yana kullanılmaktadır.

Öğütülmüş Badem (Ground Almonds & Almond Meal)

Ev yapımı öğütülmüş badem ile ticari olarak üretilmiş öğütülmüş badem arasında fark vardır. Ev yapımında, badem kabukları ile bütün olarak kullanılır ancak süpermarketten aldığımız öğütülmüş bademler, badem yağı çıkarıldıktan sonra kalan tortular kullanılarak yapılır. Bu yüzden ev yapımı öğütülmüş badem daha nemli ve yağlıdır. Kuru formu makaron gibi tatlıların yapımı için daha uygundur.

Evde öğütülmüş badem yapmak için kabukları ile bademi mutfak robotundan geçirebilirsiniz ancak çok incelmesi durumunda elde edeceğiniz ürün öğütülmüş badem yerine badem ezmesi olur. Öğütülmüş badem hava geçirmeyen bir kapta, 3 ay derin dondurucuda güvenle muhafaza edebilir.

Bademin faydaları

Badem, doymamış yağ, lif, fosfor, kalsiyum, demir, potasyum, magnezyum, çinko, A, B, C ve E vitamini içerir. Bu zengin içerik pek çok sağlıksal fayda sağlar:

  • Bağışıklık sistemini güçlendirdiği,
  • Kilo vermeyi teşvik ettiği,
  • Koroner kalp hastalığı riskini azalttığı,
  • LDL kolesterolü düşürdüğü,
  • Diyabet ve kardiyovasküler hastalıklarda koruma sağladığı,
  • Safra taşı oluşum riskini düşürdüğü yolunda bulgular elde edilmiştir.

Kaynaklar:

Benzer Kanıtlar