Dirtbox, cep telefonları ile yapılan konuşmaları dinlemeye yarayan bir aygıttır. DRT olarak da bilinir. Amerika Birleşik Devletleri Marshals Servisi, şüpheli gördükleri kişilerin yerlerini tespit etmek amacıyla uçaklara monte ettikleri Dirtbox cihazlarını kullanmaktadır. Dirtbox, tespit yanı sıra cep telefonları aracılığı ile kurulan iletişimin içeriğini kaydedebilir ve hatta iletişimi engelleyebilir.

Neden bu isim verilmiştir?

Dirtbox ismi, cihazı üreten firmanın adından gelmektedir. Digital Receiver Technology adlı şirket tarafından üretilmiş olan cihaz, şirketin kısa adı olan DRT ile tanınmıştır.

DRT’nin bildirdiğine göre; Dirtbox aynı anda 200’den fazla cep telefonunun iletişimini şifreleme ve çözme yeteneğine sahiptir. Bu işlem, 4G LTE frekansıyla yapılır. 2008 yılında Boeing, DRT şirketini devralmıştır. Boeing bu cihazın amacını “iletişimi bozma, yönetme, erişme ve suçluları ortaya çıkarma” olarak tanımlamaktadır.

Çalışma Mekanizması

Dirtbox’lar, sahte cep telefonu kulesi işlevine sahiptir. Eğer bir Dirtbox menzili içindeyseniz, cep telefonunuzla kuracağınız iletişim, Dirtbox sinyalleri üzerinden sağlanır. Siz bunu farkında olmazsınız. Hatta aynı anda düzinelerce telefonun veri alışverişi aynı Dirtbox üzerinden sağlanabilir. Dirtbox aynı anda düzinelerce cep telefonunun ses ve veri iletim şifrelerini kırabilir. Yani bir dron’a ya da uçağa Dirtbox monte edilmesi durumunda aynı anda yüzlerce telefonun iletişiminin takip edilmesi mümkün olur. Üstelik toplanan bilgiler, sadece telefonlar arasındaki konuşma verileri ile sınırlı değildir. SMS’ler ve cep telefonu sahibinin kimlik bilgileri de Dirtbox’lar sayesinde tespit edilebilir.

Cep telefonları çevredeki en güçlü sinyali bulmak ve bu sinyali kullanmak için dizayn edilmiş olduğundan, cep telefonu otomatik olarak bu sahte kuleye (Dirtbox’a) bağlanır. Civarda gerçek baz istasyonları olsa da Dirtbox’un yaydığı güçlü sinyal, cep telefonunun Dirtbox’ı tercih etmesine neden olur.

“StingRay” adlı benzer bir cihaz, FBI da dahil olmak üzere Amerika’nın federal kurumları tarafından kullanılmaktadır.

StringRay

Bu takip cihazı adını, iğneli vatoz balığından alır. Aslında Stringray, Dirtbox’ın gelişmiş bir sürümüdür. Hem aktif hem de pasif sinyalleri analiz etme yeteneğine sahiptir. Cep telefonlarında kullanılan SIM kartının on beş basamaktan oluşan uluslararası abone kimlik numarası vardır. Bu kart aracı ile GSM (Global System for Mobile Communications) ya da UMTS (Universal Mobile Telecommunications System) networkleri üzerinden yapılan her iletişimde her SIM için bir IMSI numarası gerekir.

Florida merkezli bir şirket olan Harris, bu cihazın öncelikli üreticisidir. Şirket 2010 yılında Federal İletişim Komisyonu ile bu cihaza lisans alabilmek için müzakerelere başlamıştır. Müzakereler, şirketin pazar payını genişletme planının bir parçasıdır. Şu anda lisans, FBI tarafından kontrol edilmektir. Bir eyaletin ya da bir yerel yönetimin bu cihazdan edinebilmesi için öncelikle ifşa edilmemiş bir anlaşma imzalaması gerekmektedir. Şu anda StringRay cihazları, Ulusal Güvenlik Ajansı tarafından 23 eyalette kullanılmaktadır.

Eskiden cep telefonlarının polis tarafından izlenmesi gerektiğinde bu ancak GSM operatörleri ile yapılabilirdi. Bu da birçok bürokratik işlem demekti. Ancak şimdi bu cihazların gelişimiyle polis ve diğer devlet kuruluşları, gözetim tedbirlerini çok daha kısa ve kolay bir yoldan hayata geçirebilmektedir. StrinRay cihazı, hücresel verileri kopyalama, iletişimi durdurma ve cep telefonu kullanılmazken dahi takip edebilme imkanına sahiptir.

Bu cihazın halk tarafından kullanılmasının neden istenmediğini anlamak için zeki olmaya gerek yok. Bu cihazın kullanımı çok kritik sonuçlara yol açabileceğinden üreticileri dahi çok sıkı bir şekilde kontrol edilmektedir. StringRay’ler en popüler cihazlar olmakla birlikte benzer birçok cihaz daha vardır. Bunlardan en bilinenleri şöyledir: TriggerFish, Gossamer, Amberjack, Hailstorm, Harpoon ve Kingfish.

Dirtbox’a yakalanmamanın bir yolu var mı?

Dirtbox ile yapılabilenleri öğrendikten sonra insanın aklına ilk gelen soru, bu cihazdan kaçmanın bir yolu olup olmadığı olacaktır. Kuşkusuz bu cihazlara yakalanmadan iletişim kurma amacı ile geliştirilmiş cihazlar da vardır. Kripto telefonlar! Kripto telefonlar, Dirtbox’lardan gelen sinyalleri ayırt edebilir, engelleyebilir ve kullanıcısını uyarabilir.

Kaynaklar:

Benzer Kanıtlar