Amerika Birleşik Devletleri Tarım Bakanlığı, tam yağlı süt ve süt yağı fazlasının kullanılabilmesi için, restoran zincirlerine menülerinde daha fazla peynir kullanılması yönünde teşvikler verdi. 12 milyon dolar pazarlama desteği alan Domino’s, %40 fazla peynir kullanılan yeni bir seri pizza geliştirdi.

Devlet desteği ve ticari başarı

2009 yılında Domino’s Pizza, satışlarındaki düşüşün nedenini bulmak için bir araştırma yaptırır. Araştırma sonucunda; düşüşün lezzet konusundaki memnuniyetsizlik olduğu anlaşılır.

Yardıma yetişen Süt Ürünleri İşletmesi (Dairy Management) olur. Yapılan çalışma sonunda,  % 40 daha fazla peynir kullanılan bir pizza serisi geliştirilir ve yeni seri 12 milyon dolarlık pazarlama bütçesi ile desteklenir. Bol peynirli pizza serisinin satışa sunulmasıyla, tüketici talebi artış oranı, iki haneli rakamlara yükselince, şirket başkanı Brandon Solano, The New York Times’a yaptığı açıklamada, işbirliğinin başarısından çok memnun olduklarını bildirir.

Madalyonun diğer yüzü

Yeni pizza serisinin sadece bir dilimindeki doymuş yağ oranı, kalp ve damar sağlığı için gün boyunca aşılmaması önerilen yağ miktarına eşittir.

Adeta özel bir danışmanlık firması gibi hizmet vermiş olan Süt Ürünleri İşletmesi, aslında Amerika Birleşik Devletleri Tarım Bakanlığı’na bağlı yaratıcı pazarlama çözümleri geliştirmek için kurulmuş bir organizasyondur. Obezite ile savaşan kurum, süt üreticilerini desteklemek için kolları sıvadığında, kiminle savaştığını unutmuştur.

Acımasız pazarlama

Amerika’da günde yaklaşık 230.000 litre süt üretilirken, onlarca yıldır neredeyse hiç tam yağlı süt içilmiyordu. Bu da yüksek miktarda süt özütünün ve yağının açığa çıkmasına neden oluyordu. Yıllar boyunca hükumet, ulusal bir kaynak olarak gördüğü süt üretimini desteklemek ve korumak için, üreticilerin satamadığı süt ürünlerini satın aldı. Ancak devlet stoklarının ederi 4 milyon dolara ulaşınca, Washington, kararını değiştirdi ve sadece ihtiyacı olduğu kadar süt ürünü almaya başladı. O sırada başka bir gelişme daha oldu; süt endüstrisi tarafından geliştirilen yöntemlerle verimlilik arttı. Hal böyle olunca 1995 yılında hükümet, kar amacı gütmeyen Süt Ürünleri İşletmesi adındaki organizasyonunu kurarak, süt tüketimini teşvik etmeye başladı.

Süt Ürünleri İşletmesi, birçok başarılı kampanya yaparak, süt ürünleri tüketimini artırdı. Okul çocuklarına yönelik kampanyalar düzenledi.  Süt tüketiminin kilo vermeye katkı sağladığına dair hiçbir kanıt bulamayan onlarca araştırmaya rağmen(bunlardan birini de kendileri yapmıştır) 2007 yılında biten ve dört yıl süren ulusal reklam kampanyasında kilo vermek için süt ürünlerinin faydalı olduğunu iddia etti.

Kaynaklar:

Benzer Kanıtlar