Sabrina Pasterski henüz 14 yaşındayken, tek başına kendi tasarımı olan, tek motorlu bir uçak yaptı. 16 yaşında kendi yaptığı uçakla uçan, en genç insan unvanını aldı. MIT'(Massachusetts Teknoloji Enstitüsü)den tam puanla mezun oldu ve şimdi 24 yaşında ve Harvard Üniversitesi’nde yüksek enerji fiziği doktorası yapıyor.

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nden mümkün olan en yüksek ortalamayla (5.0) üstelik 3 yılda mezun olan Pasterski, şu anda Harvard Üniversitesi’nde, hiçbir akademik çalışanın dahil olmadığı doktora çalışmasını, kendi belirlediği normlar ile yürütmektedir. (Buna “tam akademik özgürlük” denmektedir.)

Pasterski, ilk olarak 2008 yılında, 14 yaşındayken, tek motorlu bir uçak tasarlayarak, çalışmaları ile ilgili videoyu YouTube‘da yayınladıktan sonra, bilimsel çevrelerin dikkatini çekmiştir. MIT Profesörlerinden Allen Haggerty ve Earll Murman Pasterski’nin YouTube videosunu izlediklerinde afalladıklarını, Pasterski’nin çizginin ötesinde bir potansiyeli olduğunu on anda fark ettiklerini bildirmişlerdir.

16 yaşına geldiğinde, tasarladığı uçağı, Michigan Nehri üzerinde uçurarak, kendi uçağını uçuran en genç insan olmuştur. MIT’nin genel sekreteri Peggy Udden hatıralarında, gözlerine inanamadığı, sadece genç olması yüzünden değil, bunu yapanın bir erkek değil de bir kız olmasına ayrıca şaşırdığını ifade etmiştir.

Pasterski, ilk kez 9 yaşında uçakla uçmuş. Bu deneyimi, Illinois Matematik ve Bilim Akademisi Lisesinde bir öğretmenine anlattığında, öğretmeni ” Çok güzel peki şimdi ne yapacaksın?” diye sormuştur. Pasterski, Chicago Tribune’e 2016’da verdiği röportajda, “O zamandan bu yana bu cümle, “Bu güzel, peki şimdi ne yapacağım?” benim yaşam mantram oldu.” demiştir.

Tek çocuk olan Pasterski, akranları gibi sosyal medya kullanıcısı değil, şu ana kadar hiç erkek arkadaşı olmamış, sigara ve alkol hiç içmemiş. Zamanının çoğunu, Quantum çekim gücü, kara delikler ile yer ve zaman kavramları ile ilgili matematiksel modeller üzerinde çalışarak geçiriyor.

Web sitesinde, makalelerini yayınlıyor. Web sitesini, ziyaret edebilirsiniz.

Fizik topluluğundaki çalışmaları, Amazon’un kurucusu Jeff Bezos’tan, büyük uzay firması Blue Origin’den ve NASA’dan iş teklifi almasını sağlamış.

Fizik bilimine kadınların gösterdiği ilgi 2000’li yıllara gittikçe azalmıştır. Hatta 1999 yılında, fizik bölümünden mezun olan kadın sayısı, son 40 yılın en düşük seviyesine varmıştır. Ancak takip eden yıllarda, kadınların fiziğe gösterdiği ilgide artış gözlenmiş, 2015 yılına gelindiğinde ise Amerika Fizik Enstitüsü, 8.081 kadın mezunu vererek, bugüne kadar gerçekleşen en yüksek kadın mezun sayısına ulaşmıştır.

Pasterski’nin bilimsel çalışmaları ile bilim dünyasına yaptığı katkılar yanı sıra, gelecek kuşaklar (bilhassa kadınlar) için, çizgi dışı bir rol model olacağı düşünülüyor. Pasterski’nin kendisi de bu sorumluluğu hissediyor olmalı ki, bu yılın ilk aylarında, Marie Claire’e bir röportaj vererek, hayat görüşü ve yaklaşımı konusunda gençlere ışık tutmaya çalışmış, çocukluk hayallerinin önemini vurgulayarak, iyimser bir yaklaşımla neyi başarabilirim derseniz, onu başarabilirsiniz, demiştir.

 Kaynak:

Benzer Kanıtlar