Bertrand Russell’ı, “Batı Felsefesi Tarihi” adlı eseri ile tanıdım. Bu olağanüstü eser, daha önceden Batı Felsefesinin temel ilkeleri hakkında bildiklerimi birleştirmemi; hatta aslında bildiğimi sandığım şeyleri yepyeni bir kavrayışla anlamamı sağladı. Daha kitabı bitirmeden hakkında hiçbir şey bilmediğim Russell’a karşı büyük bir minnet ve hayranlık duymaya başladım. Russell’a saygım ve hayranlığım onun en önemli öğütlerinden biri olan, sahip olduğunuz ön kabullerin düşüncelerinizi etkilemesine izin vermeyin düsturunu aklımda tutmaya özen göstererek yaptığım okumalarda da pekişti. Bu yazıda, Russell’ı tanıma fırsatı bulmamış okuyucular için büyük düşünürün yaşamın anlamına dair aklımızda tutmamızı önemle tavsiye ettiği düsturlar özetlenmiştir.

  • Herhangi bir şeyi incelerken veya herhangi bir felsefeyi değerlendirirken kendinize sadece ama sadece gerçekleri ve gerçeklerin ulaştırdığı doğruların ne olduğunu sorun!
  • İnanmak istediğiniz veya toplumsal açıdan inanmanızın avantajlı olacağını düşündüğünüz şeyin dikkatinizi dağıtmasına izin vermeyin!
  • Sadece ve sadece elinizdeki gerçeklere bakın!
  • Sevgi bilgeliktir, nefret ise aptalcadır!
  • İletişimin ve etkileşimin her geçen gün arttığı dünyamızda birbirimize katlanmayı öğrenmemiz gerekir. Bazı insanların bizim duymaktan hoşlanmadığımız şeyleri söylemesine katlanmayı öğrenmeliyiz. Ancak bu şekilde birlikte yaşayabiliriz. Eğer birlikte ölmek yerine birlikte yaşayacaksak insanlığın devamı için yapabileceğimiz en önemli şey hoşgörünün ve birbirine saygı duymanın ne olduğunu öğrenmektir!

Bu sözleri onun ağzından dinlemek isterseniz aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Bertrand Arthur William Russell (1872-1970) matematiksel mantık ve analitik felsefe alanındaki çalışmaları ile tanınmıştır.  Whitehead’le birlikte kaleme aldıkları Principia Mathematica adlı eser, mantık ve matematik alanında çığır açan bir eser olmuştur. Bunların yanı sıra toplumsal eleştirmen ve deneme yazarı olan İngiliz filozof, barışçıl düşünceleri ve savaş karşıtı tutumu nedeni ile işinden atılmış ve 6 ay hapis cezası ile cezalandırılmıştır.

Kaynaklar:

Benzer Kanıtlar