Para kazanmanın en iyi yolu geleceği tahmin etmek, geleceği tahmin etmenin en iyi yolu da örüntüleri fark etmektir. Bugüne kadar insan, örüntüleri görmek ve geleceği tahmin etmek konusunda kendi zekasına ve sezgilerine güvenmek zorundaydı. Ancak şimdi örüntüleri görmek ve isabetli tahminlerde bulunmak için kendi yeteneklerimizden daha verimli bir aracımız var. “Yapay Zekâ” (Artificial Intelligence-ya da kısaca AI)

İki teknoloji devi, Google ve 20th Century Fox tarafından, yapay zekâ kullanılarak Merlin adı verilen bir proje geliştirilmiştir. Projenin amacı; izleyicinin beğenisine ve ilgisine nail olan unsurların belirlenmesi ve bu sayede çekilecek filmlerin daha yüksek ciro yapmasını sağlanmasıdır.

Merlin Projesi

Aslında bütün işler gibi film endüstrisinde de başarıyı sağlayan temel unsur, insanların para ödemek isteyecekleri ürünü saptamaktır. Saptamanın doğru olması çok zor olduğu gibi film çekmenin maliyeti de çok yüksektir. Çünkü izleyici kitlesi, çok çeşitli zevkleri ve ilgi alanları olan insanlardan oluşur. Yapımcılar genellikle hangi filme yatırım yapacaklarına sezgileri ve tecrübeleri doğrultusunda karar verirler. Ancak benzeri görülmemiş bir film söz konusu olduğunda inanılmaz bir riskin göğüslenmesi gerekir. Benzeri görülmemiş bir iş, benzeri görülmemiş bir başarı elde edebileceği gibi benzeri görülmemiş bir hüsrana da yol açabilir. İşte bilhassa bu gibi yüksek riskli işlerde, izleyici tutumlarını ve dolayısıyla filmin yapacağı ciroyu tahmin edebilmek için üst düzey veri işleme planlarına güvenilir. Fakat bu sistemlerin elde ettiği sonuçlar, teknolojik araçların ve algoritmaların yetersizliği nedeniyle pek isabetli tahminler üretememektedir.

Yapay zekânın yani makinenin kendi kendine öğrenme imkanının ortaya çıkması Merlin Projesi’nin hareket noktası olmuştur. 20th Century Fox ile Google’ın birlikte geliştirdikleri sinema izleyicisi beğeni tahmin sisteminin adı Merlin Projesi’dir. Yapay zekâ sayesinde, yapılması mümkün hale gelen tekrarlamalı karmaşık işlemler sonucunda, izleyicilerin neyi ilginç bulacakları konusunda çok daha isabetli tahminlerde bulunmak mümkün olmuştur.

Merlin Projesi Nasıl Çalışır?

Yapay zekânın sofistike algoritmaları sayesinde gelişmiş bir analiz sistemi kullanılmaktadır. Bu yapabilmek için önce fragmanların her bir karesinde görünen önemli nesneler ve önemli olaylar etiketlenir ve bunlar başka film fragmanları ile karşılaştırılır. Buradaki temel varsayım, benzer etiketlerin benzer etkilere yol açacağıdır.

Merlin projesi üzerinde çalışan ekibin ilk işi kullanılacak olan teknolojiyi belirlemek olmuştur. Ekip, beyin fırtınasıyla en iyi seçenekleri belirlemiştir. Bunlar: Cloud ML Motoru (The Cloud Machine Learning Engine) ile TensorFlow derin öğrenme sistemi olmuştur. Ekipteki uzmanların çoğu, oyunu Cloud ML Motoru’na vermiştir. Çünkü bu sistem, bütün kaynakları otomatik bir şekilde izleme imkânı sunmaktadır. Böylece, ekip sistemin alt yapısını oluşturmak yerine Merlin için derin öğrenme modelini oluşturmaya odaklanmıştır. Bir başka deyişle artık balık tutmaya gerek kalmamıştır zira yapay zekâ balık tutmayı zaten bilmektedir. Şimdi yapılması gereken iş; balıkçılığın alt dallarında uzmanlaşmış yapay zekâ’lar yaratmaktadır. Böylece nasıl ki balıkçılık; olta balıkçılığı, derin su balıkçılığı vb. pek çok spesifik alt dala ayrılıyorsa Merlin projesinde kullanılan yapay zekâ da projenin ihtiyaçları doğrultusunda uzamanlaşacaktır.

Merlin projesinin ilk adımı film fragmanlarının sahne sahne etiketlenmesi olmuştur. Ardından etiketlerin görülme sıklığı, süresi vb. pek çok detaylı inceleme yapılmış ve bunlar başka bilgilerle eşleştirilerek yepyeni veriler elde edilmiştir. Örneğin kahramanın yakın çekim görüntülerini içeren bir fragman, aksiyon filmlerine göre romantik ve dram türü filmlerde çok daha olumlu sonuç vermiştir. Benzer şekilde aksiyon filmlerinin fragmanlarında hızlı ve hiddetli görüntülerin daha fazla takdir topladığı anlaşılmıştır.

Logan filminde en sık kullanılan etiketler

Film fragmanının etiket analizini tamamladıktan sonra elde edilen veriler, benzer filmlerin etiket analiz verileri ile karşılaştırılır. Burada benzer filmlerin, izleyicilerinin beğenileri arasında bir örtüşme olması gerektiği varsayımından hareket edilir. Bir başka deyişle sinema severlerden tam not almış bir kahraman profili başka filmlerde de karşımıza çıkacaktır.

Sonuç olarak Merlin, çok sayıda filmi analiz ederek, spesifik bir izleyici kitlesinin daha ilginç bulacağı filmleri tahmin etmeye çalışır. Merlin projesi ilk olarak Logan adlı yapımda test edilmiş ve oldukça isabetli tahminler yapabildiği görülmüştür. Ancak Merlin’in yanıldığı yerler de vardır. Konu ile ilgili olarak Google da 20th Century Fox da herhangi bir açıklama yapmamıştır. Fakat yapay zekâ ve makine öğrenmesi alanında elde edilecek ilerlemeler ve verilerin artışı sayesinde her geçen gün tahminlerin daha isabetli hale gelmesini bekleyebiliriz.

 

Kaynaklar:

Benzer Kanıtlar