Bilim insanları, istenmeyen, ısrarcı taliplerden kurtulmak için mazeret üretme konusunda dişi yusufçukların olağanüstü bir yöntem geliştirdiklerini ortaya çıkardı. Son derece yaratıcı olan yöntem, stratejik planlama ve rol kabiliyeti de gerektiriyor. Dişi yusufçuk, istemediği talibinden kurtulmak için ölü numarası yapıyor. Çiftleşmek istediği için dişi yusufçuğu takip etmekte olan erkek yusufçukların çoğu(gözlemlenen oran %78) peşine düştükleri güzel kızın, aniden düşüp öldüğüne inanıyor.

Zürih Üniversitesi’nde, Dr Rassim Khelifa liderliğindeki araştırmacılar, İsviçre Alplerinde gerçekleştirdikleri çalışmaları sırasında, bir dişi yusufçuğun, bir erkek yusufçuk tarafından takip edildiğini görürler. Bir süre sonra dişi yusufçuğun, aniden ve çok sert bir şekilde düştüğüne ve düştüğü yerde hareketsiz kaldığına tanık olurlar. Erkek yusufçuk gidene kadar, hareketsiz yatan dişi yusufçuk, erkek uzaklaştıktan bir süre sonra hareket edip, yeniden uçmaya başlar!

Rol Kabiliyeti

Araştırmacılar tanık oldukları ilginç olayın, dişi yusufçuğun çiftleşme ısrarından kurtulmak için mi yaptığı sorusuna yanıt aramaya başlar ve yoğun gözlemlere girişirler. Gerçekleştirdikleri gözlemlerde, 27 örneği kayıt altına alırlar. Bu 27 örneğin 21’inde dişi yusufçuk, talibini kandırmayı başarır.

Stratejik Planlama

Sert bir düşüşle gerçekleşen ölü taklidinin çalılık bir alanda yapılmamasının, dişi yusufçuğun ölümüne neden olabilecek kadar tehlikeli olduğunu bildiren Dr. Khelifa,  yumurtlama döneminde erkeklerin dişiyi korumadığını, bu dönemde ikinci defa çiftleşmenin de dişi yusufçuğun üreme organlarına hasar verebileceği için bu yöntemi geliştirdiklerini ve bu dönemde dişi yusufçukların saklanabilmek için daha çok göl yataklarındaki çalılık arazileri tercih ettiklerini, bu bölgeyi, saklanmak ve ölü numarası yapabilecekleri bir sahne olarak seçtiklerini düşünüyor.

Araştırmacılar şimdi, yumurtaları korumak konusunda yalnız bırakılan diğer türlerin dişilerinin de benzer eğilimler gösterip göstermediğini araştırıyor.

Yusufçuk Hakkında

  • 5.900 farklı yusufçuk türü vardır. Öne çıkan ortak özellikleri; büyük gözleri, iki çift olan güçlü kanatları ve ince uzun vücut şekilleridir.
  • Dünyanın en büyük uçan böcekleridirler. Havada geri geri uçabilir, durabilir ve kolaylıkla yön değiştirebilirler.
  • Saatte 97 kilometre hızla uçabilirler.
  • Hedefledikleri avı yakalama konusunda uzmandırlar. Gözlemlenen oran %95’in üzerindedir.
  • Göl, akarsu  gibi sulak bölgelerde avlanırlar.
  • Sivrisinekler, böcekler, arılar, karıncalar ve zaman zamanda kelebekler için amansız avcılar olan yusufçuklar, kertenkeleler, kuşlar ve bazı balıkların da avı olurlar.

Kaynaklar:

Benzer Kanıtlar