Bir doğa harikası olan bambu, dünya çapında milyarlarca insana yiyecek, giyecek ve barınak sağlayan sürdürülebilir bir kaynaktır. Üstelik büyürken çevrenin korunmasına katkı sağlar. Dünyanın en hızlı büyüyen bitkisi bambu hakkında en ilginç gerçekler:

1. Bir çim çeşididir.

Ağaç gibi görülür, tıpkı ağaç gibi sert odunsu bir gövdeye sahiptir. Ancak aslında bambu çim ailesinin en büyük üyesidir. Bilinen 1.450 türü olan bambu bitkisi Dünya’nın birçok bölgesinde özellikle Japonya ve Çin gibi ılıman iklimlerde yetişir.

2. En hızlı büyüyen bitkidir.

Bambu gözle fark edebilecek kadar hızlı büyüyebilen bir bitkidir. Büyüme hızı konusuna dünya rekoruna sahip olan bitki, günde 91 cm büyüyebilen bir bambu türüne aittir. Bambu bitkisinin en uzunları tropik bölgelerde yetişir. Bu bölgelerdeki uzunluk 40 metreye yaklaşır. Avrupa’da ve Amerika’da yetişen türlerinde uzunluk 20-30 metre arasındadır.

3. Ağaçlardan daha fazla oksijen üretir.

Bambu ormanları diğer ormanlardan yaklaşık %35 daha fazla oksijen üretir.

4. Doğal anti-mantar ve anti-bakteriyel bir bitki türüdür.

Bambu kun adı verilen doğal bir bio-ajan üreterek, bakteri ve mantar gibi yıkıcı organiklerin gelişmesini önler. Bu nedenle kimyasal gübre ve böcek ilaçları kullanılmadan yetiştirilebilir. Anti bakteriyel özelliği nedeni ile havlu, çarşaf ve giysi üretiminde popüler bir hammadde haline gelmiştir.

5. Çelikten bile daha güçlü bir mukavemete sahiptir.

Bambu inanılmaz derece güçlüdür. 2,5 cm²’lik bir bambunun 12.700 kg çekme gücü vardır. Bu mukavemet gücü, bambuyu harika bir yapı malzemesi yapar. Asma köprü yapımında en az bin yıldır kullanılan bambu çubukları, betonarme yapılarda bile çelik yerine kullanılmaktadır.

6. Birçok buluşta kullanılmıştır.

Thomas Edison tarafından tasarlanan ilk ampul, kömürleşmiş bambu filamanı kullanılarak yapılmıştır. İlk fonograf iğnesi de bambudan üretilmiştir. İlk helikopter ve erken uçak modelleri hafif yapısı nedeni ile bambu malzeme kullanılarak üretilmiştir.

7. Mükemmel bir kalkandır.

Rüzgar kesme özelliği ve gölgesinin sağladığı serinlik nedeni ile oldukça avantajlıdır. Köklerinin yağmur suyunu çok iyi çekmesi, erozyonu engellemekte bambuyu ayrıcalıklı kılar.

8. Besin değeri yüksektir.

Bambu filizleri çiğ, pişirilerek ve turşu yapılarak tüketilebilir, Asya mutfağının önemli bir parçasıdır. Lifli, düşük kalorili ve potasyum bakımından zengin bir besindir. Pandalar, filler ve goriller tarafından tercih edilen bir besin kaynağıdır.

9. Birçok ürünün yapımında kullanılır.

İskele, destek kirişi, duvar, çatı, döşeme, jaluzi, mobilya, boru, kova, bardak, tabak, kürdan, kağıt, biyoyakıt, olta, flüt ve kendo kılıcı gibi çok sayıda ürünün hammaddesidir.

10. Kullanımı kolaydır.

Kullanımı öylesine kolaydır ki Tayland’da Song Kalia Nehri’ndeki tahta bir köprünün yerine geçici bir köprü olarak sadece 6 gün içinde bambudan 450 metrelik kayan bir köprü inşa edilebilmiştir.

11. Antik kitaplar bambudan yapılmıştır.

Çin’de kağıdın icadından önce bambu şeritler antik kitapların yapımında kullanılmıştır.

12. Geleneksel bir ilaçtır.

Geleneksel Çin tıbbında soğuk algınlığı ve gribal semptomların giderilmesinde bambu talaşı, öz suyu ve yaprakları kullanılmıştır. Burun tıkanıklığı, ateş ve kasılmalar bambu talaşı yutularak tedavi edilmiştir.

Kaynaklar:

Benzer Kanıtlar