Yüksek miktarda alkol tüketmiş herkes belli bir miktarı aştıktan sonra gözlerinin bulanık görmeye başladığını fark etmiştir. Peki alkol alınca vücudumuzda neler oluyor da gözlerimiz bulanık görmeye başlıyor?

Alkolün gözlere etkisi

Alkol görüşümüzü hem kısa hem de uzun vadede etkileyebilir. Sürekli ve çok alkol tüketenlerde kalıcı hasarlar ortaya çıkabilirken nadir ve az miktarda alkol tüketenlerde etki genellikle geçicidir. Alkolün kısa vadeli etkileri arasında bulanıklık, çift görme, göz kuruluğu, seğirme ve göz ağrısı sayılabilir. Bunlar kalıcı değildir ve genellikle birkaç saat içinde geçer. Gözler için uzun süreli ciddi bir tehdit oluşturmaz ve normal kabul edilirler.

Bununla birlikte uzun bir süre fazla miktarda alkol tüketmek, görüş kabiliyeti açısından ciddi bir tehdit oluşturur. Makular dejenerasyonun (sarı nokta hastalığı) ortaya çıkma ihtimalini artırır. Bu rahatsızlık genellikle yaşlı insanlarda ortaya çıksa da aşırı alkol ve sigara kullanımı hastalığın ortaya çıkma ihtimalini yükseltir. Ağır alkol tüketimi katarakt oluşumuna, optik nöropatiye ve görme kaybına yol açabilir. Aşırı alkol tüketimi vücudun vitaminleri absorbe etmesini güçleştirir. Vitamin eksikliğine bağlı olarak gece körlüğü ve kornea incelmesi meydana gelebilir. Hatta bu durum, hamilelerde bebeğin gözlerini de olumsuz etkiler.

Bulanık görüş

Bulanık görme sarhoş olmanın ilk belirtilerinden biridir ve içki içen hemen herkes bulanık görme deneyimini yaşamıştır. Bildiğiniz gibi gözlerimiz bakma, beynimiz ise görme işini yapar. Yani gözler görüntüyü beyne gönderir. Beyin bilgiyi deşifre eder ve böylece biz gözümüzün baktığı şeyi görürüz. Net bir görüş için beyin ve gözler arasındaki koordinasyon önemlidir.

Alkol vücudumuzu birçok yönden etkiler. Beynimizdeki nöronların ve nörotransmitterlerin arasındaki sinyal iletimi, alkol tüketimi nedeni ile yavaşlar. Bu yavaşlama, beyin ve gözler arasındaki koordinasyonun bozulması anlamına gelir.

Alkol tüketiminden göz kasları da etkilenir. Bu kaslar bakmak istediğimiz noktaya odaklanmak için gerekli olan lens hareketlerinden sorumludur. Kas hareketi etkilendiğinden odaklanma konusunda sıkıntı yaşarız. Sonuçta bulanık görmeye başlarız.

Kalıcı hasarların oluşumu nasıl önlenir?

Göz sağlığını tehlikeye atmamak için alkol tüketiminde ölçülü olmak gerekir. Ancak ölçü için belli bir miktar ya da bir eşik belirtmek mümkün değildir. Kişiden kişiye, cinsiyete ve yaşa bağlı olarak hassasiyetler değişir. Kadınlar erkeklerden daha düşük toleransa sahiptir. Bu da kadınlarda alkole bağlı semptomların daha erken ortaya çıkabileceği anlamına gelir. Ancak evrensel bir kural değildir. Yaş da alkol toleransını düşüren bir faktördür, yaş ilerledikçe alkol tüketiminin neden olduğu semptomlar daha hızlı ve daha yoğun bir şekilde görülür.

Nadir ve az miktarda alkol tüketmek, çok zararlı değildir ancak aşırı alkol tüketimi sadece görüşü değil, genel olarak insan sağlığını olumsuz etkiler.

Kaynaklar:

Benzer Kanıtlar