Bath Üniversitesin’den Dr. Ian Walker, bisikletine ultrosonik mesafe sensörü takarak, bisiklet ile seyir halindeyken yanından geçen araçların, kendisine ne kadar yakın geçtiklerini ölçtüğü bir deney tasarladı. Deneyin sonucunda kadın peruğu taktığında, araçların ortalama 14 cm daha uzaktan geçtiklerini tespit etti.

Dr. Ian Walker, Salisbury ile Bristol arasında, bilgisayar ve sensörlerle donatılmış bisikleti ile yol alırken, 2.500 aracın kendisine geçiş mesafesini kaydetti. Araştırma sonucunda; araç sürücülerinin kask kullanan bisiklet sürücülerine, kask kullanmayanlara oranla 2 kat daha yakından geçtiği görüldü. Araç sürücüleri kadın bisikletçilerden ortalama 15 cm, kasksız bisikletçilerden ise ortalama 8,5 cm daha uzak mesafeden geçtiler.

Sonuç olarak, araştırma kask takmanın, kaza olasılığını artırdığını ortaya koydu. Deney sırasında Walker’a, bir kere kamyon, bir kere de otobüs çarptı. Dr. Walker kazaların her ikisinde de kask takmıştı. Kask takıldığında çarpma olasılığı artarken, kazadan alınacak hasarın düştüğünü de unutmamak lazım.

Dr. Walker, araç sürücülerinin bisikletçilerin dış görünüşünden etkilendiklerini, hata yapma ihtimalini daha fazla gördükleri bisikletçilere karşı, daha temkinli davrandıklarını ortaya koyduğunu bildirmiştir. Dr. Walker, araç sürücülerinin, kask giymiş olan bisikletçilerin hareketlerini, giymeyenlere oranla daha tahmin edilebilir buldukları için, bu sonucun ortaya çıktığını düşünüyor.

Dr. Walker, kadın sürücülerin erkek sürücülerden daha az öngörülebilir olduğu ya da kadınların İngiltere yollarında daha nadir görünmesinin, bu sonuca yol açmış olabileceği yorumunda bulunmuştur.

Bununla birlikte, Kazaları Önleme Kraliyet Cemiyeti sözcüsü: “Bu araştırmadan dolayı insanların kask giymeyi bırakmalarını kesinlikle tavsiye etmiyoruz, kaskların kazalarda baş ve beyin yaralanmalarını azalttığı unutmamalıyız.” dedi.

 

Kaynaklar:

Benzer Kanıtlar