Birbirini çok iyi tanımayan insanlar, sohbet konusu bulma ve karşısındaki insanı tanıma gayreti ile bazen “en sevdiğin kitap nedir?” ya da “en sevdiğin film hangisi?” türünden sorular sorarlar. Bu gibi durumları yeterince tecrübe edenler çok iyi bilir ki bu sorulara cevap vermesi zor, cevap alması ise her zaman mümkün değildir. Genellikle sohbetleri açmazlara sürükleyen bu tür soruları, cevap verilmesi arzu edilen sorular haline getirmek mümkün.

Böyle bir soru ile karşılaşıldığında, bir cevap vermek çok zordur. Bir kitap ya da bir film seçmek için hayatınız boyunca okuduğunuz tüm kitapları ve izlediğiniz tüm filmleri gözden geçirmeniz gerekir. Üstelik belki de eşit derece sevdiğiniz birçok film ve kitap vardır. Bununla birlikte çoğumuz birden fazla kategoride film ve kitap severiz. Bir kitap heyecan verici olması, diğeri yeni bilgiler edinmenizi sağlaması, bir diğeri ise gülmenize neden olması ile öne çıkabilir. Bu durumda en beğendiğiniz bir’i belirlemek gerçekten çok zordur.

Reddit adlı platformdan alınmış aşağıdaki örnekte bu oldukça iyi açıklanmıştır:

Birilerinin bana “En sevdiğin kitap nedir?” diye sormasından nefret ederim. Sevdiğim çok kitap var, üstelik bunların çoğu farklı kategorilerden. Bu soruya tek bir favori kitabımın ya da tek bir favori kategorimin olmadığını söyleyerek yanıt veririm.

“En sevdiğin X nedir?” sorularını değiştirerek insanların cevap vermekten keyif duyacağı daha kolay sorular haline getirebiliriz.

“Son zamanlarda”nın gücü!

Karşınızdaki kişiye, “En sevdiğin film nedir?” diye sormak yerine, son zamanlarda izlediği iyi filmlerin neler olduğunu sorabilirsiniz.

Bu soru şekli, sorunuzu birçok bakımdan daha cevaplanması arzu edilir bir soru haline getirir:

  • Daha az sayıda film arasından seçim yapılmasını sağlar.
  • Verilecek kararın önemini azaltarak cevaplayan kişinin üzerindeki baskıyı azaltır.
  • Sadece son zamanlardaki deneyimlere odaklanmak, hatırlamak için çok daha kolaydır.

Sorunuzu bu şekilde değiştirmek, bu faydalar yanı sıra sohbetinizi daha gündelik bir sohbet havasına sokacak daha samimi bir iletişimin önünü açacaktır. İş görüşmesindeymişsiniz gibi “en sevdiğin x nedir?” türünden sorulardan kaçınmak, karşınızdaki kişi üzerinde daha pozitif bir etki bırakmanızı sağlayacaktır.

Diğer tip sorular

Sorularınızı daha eğlenceli ve daha kolay kılmanın başka yolları da vardır. Aslında tüm opsiyonlar benzer tema etrafında döner; kaçınmanız gereken şey, kişiyi tek ve kesin bir yanıt vermeye zorlamamaktır.

Örneğin;

  • Sevdiğin kitaplardan birini söyler misin?
  • Gerçekten komik olduğunu düşündüğün filmler neler?

Bu soruları “son zamanlarda” ile de kombine edebilirsiniz.

Burada özetlenen biçimsel soru sorma yöntemi yanı sıra soru içerikleri de çok önemlidir. Sorularınızın içeriğini muhatabınızın, yaşına, eğitim durumuna, kişsel özelliklerine, hobilerine ve ilgi alanlarına uygun olarak belirlemelisiniz.

Kaynaklar:

Benzer Kanıtlar