Gıda güvenliği ile ilgili farkındalık arttıkça, organik beslenme önem kazandı. Organik beslenme bilinci, pazarda ve süpermarketlerin organik reyonlarında satılan gıda ürünlerinin gerçekten organik olup olmadığı şüphelerini de beraberinde getirdi. Bu şüphe de insanları, kendi sebzesini ve meyvesini yetiştirmeye sevk etti.

Bugün pek çok insan daha sağlıklı ve daha taze olacağı için şehirdeki evinin bahçesinde, terasında hatta balkonunda kendisi için sebze, meyve yetiştiriyor. Toprak, gübre ve tohum güvenli olsa da acaba her gün yüz binlerce aracın sokaklarında gezdiği bir şehirde gıda güvenliği sağlanmış bir sebze yetiştirmek mümkün mü?

Kendimiz için yapacağımız bahçecilik faaliyetleri, çevre kirliliğini önlemede faydalı olabilir ama yol kenarındaki bahçemizde yetiştirdiğimiz zirai ürünler sanıldığı gibi güvenli olmayabilir.

Karbondioksit

Araçlardan salınan karbondioksit, bitkiler için zararlı değildir. Hatta bitkilerin fotosentez yapmalarını sağladığından bitkiler için besindir. Karbondioksit fazlalığı bahçede yetiştirilen bitkileri kontamine etmez (bozmaz, kirletmez), öldürmez.

Azot oksitler

Motorlu taşıtlar karbondioksitin yanı sıra azot oksit üretirler. Bunlar şehirlerde gözle görülür sise benzer bir kirliliğe yol açar. Ancak azot oksitler, bitkiler için zararlı değildir. Azot oksitler toprağa bağlanabildikleri için, bitki için gübre etkisi yaratırlar. Hatta azot, yaygın bir şekilde kullanılan endüstriyel bir gübre olarak düşünülebilir.

Partiküller

Motorlu taşıtlar sadece karbondioksit ve azot oksitler değil, karbon yakıtların yakılması nedeni ile oluşan birçok partiküllü madde ortaya çıkarır.

Bu partiküllü maddenin küçük bir kısmı polisiklik aromatik hidrokarbonlardır (PAH). Bu kimyasal maddenin bazı kanser türlerine neden olduğu bilinmektedir. Fakat bunlar bitkileri doğrudan etkilemez. Bu madde toz ile karışarak bitkinin güneş ışığını daha az almasına yol açarak bitkinin gelişimini kötü etkiler.

Kurşun ve Diğer Metaller

Kurşun ve diğer metaller şehirde yetişen bitkilerin en büyük düşmanıdır. Motorlu taşıtlardan salınan bu metaller son derece tehlikelidir. Kuşun, toprak tarafından emildiği için toprakta yetişen bitkileri etkiler. Yani şehirde yetişmiş sebze ve meyve tüketmek vücudumuzu kurşuna maruz bırakmak anlamına gelebilir. Kurşun zehirlenmesi, beyin sağlığını olumsuz etkiler ve çok ciddi sorunlara yol açabilir.

Bununla birlikte motorlu taşıtların frenleri ve lastikleri çevreye bakır ve çinko tozu yayar. Aslında söylemeye bile gerek yok, bu metallere yükse dozda maruz kalmak, bitki gibi insan sağlığını da tehdit eder.

Vücudumuzun, sebze ve meyve gibi masum görünen yiyeceklerle ağır metallere maruz kalabileceği düşüncesi, birçok kişi için şaşırtıcı olsa da bu bir gerçektir. Bu yüzden şehirdeki evimizde bahçecilik yapmak sanıldığı kadar iyi bir fikir olmayabilir.

Kaynaklar:

Benzer Kanıtlar