1724 yılında, İskoç Yasalarına göre yargılanan Margaret Dickson’un, asılmasına karar verilir ve ceza yerine getirilir ancak kadın ilginç bir şekilde hayatta kalır. Yasaya uygun olarak, asılma cezası infaz edilmiş olduğundan, Margaret Dickson serbest bırakılır. Bunun üzerine yasa değiştirilerek, “asılmasına karar verilmiştir” ibaresi, “ölene dek asılmasına karar verilmiştir” şeklinde değiştirilir.

Tarihi İdam Cezası İnfaz Alanı

İskoçya Edinburg’da yer alan Grassmarket, tarihte birçok defa idam cezasının infaz edilmesine sahne olmuş bir yer. 1937 yılında, halkın katkıları ile alana bir anıt yapılmış. Anıtta, “Öldürme Zamanı” olarak adlandırılan dönemde(1661-1688), o noktada asılanların isimleri yazıyor. Asi bir mahkumun, krala bağlılık yemini ederek ölümden kurtulmayı reddetmesi üzerine, Rothes Dükü bu olayı” Tanırının Grassmarket’de yüceltilmesi” olarak tanımlamıştır.

Grassmarket’in temeli, 1736 yılında bir şehir muhafızının linç edilmesi ile sonuçlanan Porteous Ayaklanması’na dayanmaktadır. Tarihi idam infaz anıtının yanında yer alan plaka, Kaptan Porteous’un yaşamının acımasızca sonlandırılmasını anlatmaktadır.

Efsaneye dönüşen idam infaz hikayesi!

Yazının gücüne kanıt olan, tarihi alanın en popüler hikayesi, Margaret Dickson’a ait olandır: Balıkçılık yapmakta olan Margaret Dickson, 1724 yılında, gayrimeşru bebeğini doğduktan kısa bir süre sonra öldürdüğü gerekçesi ile idam cezasına çarptırılır. Yasalar gereği, tarihi infaz alanında asılan Dickson, defnedilmesi için memleketi Musselburgh’ta götürülmek üzere arabaya konulur. Yola çıktıktan bir süre sonra, Dickson’un tahta tabutundan sesler gelir. Tabutun kapağı aralandığında, Dickson’un uyandığı görülür. Bunun üzerine, yasa uygulayıcılar ne yapacaklarını bilemezler. Zira yasaya uygun olarak asılma işlemi gerçekleşmiş, yani Dickson cezasını çekmiştir. Ölmemesi durumu ile ilgili olarak yasada herhangi bir ibare bulunmamaktadır. Üstelik olay, “dirilme efsanesi”ne dönüşmüş, halk arasında bunun Tanrısal bir işaret olduğu konuşulmaya başlanmıştır. Bunun üzerine, Margaret Dickson’ın serbest bırakılmasına karar verilir. Ancak yaşanan bu garip olay, yasaya yeni bir açıklama eklenmesine sebep olur. İdam cezasının yeni tarifine, “ölene dek” ibaresi eklenerek, böylesi durumlarda ölümün kesin olarak gerçekleşmesi güvence altına alınır. Hikayenin kahramanı “Yarım Asılan Maggie” adı ile anılmaya başlanır ve şu anda şehir meydanında bu isimde bir birahane bulunmaktadır.

Kaynaklar:

Benzer Kanıtlar