Bir fare ile karşılaşırsanız ya hiç sesini duymazsınız yada ciyaklama sesine benzer tiz bir ses duyarsınız. Oysa fareler tıpkı kuşların ötemesi gibi nameli sesler çıkarıyorlar. Ancak biz bu sesleri duyma eşiğimizin dışında kaldığı için duyamıyoruz. İnsan kulağı en yüksek 20 kilohertz sesi duyabilir. Farelerin sesleri ise 35 ila 125 kilohertz aralığındadır.

Fareler bu sesleri çıkarmaya çocukluk çağlarında annelerinin dikkatini çekmek için başlıyorlar. Yetişkin olduklarında ise bu sesleri sosyalleşmek için kullanıyorlar.

Farelerin sesleri 5 oktav kadardır. Bizim çıplak kulağımızla duyamadığımız bu sesleri, bu güne kadar bilim insanları kayıt edebiliyor ve manuel olarak analiz edebiliyordu. Fare davranışlarını incelerken de duyamadıkları bu sesleri, davranışlarla ilişkilendirmek konusunda sıkıntılar yaşıyorlardı. Ancak yeni geliştirilen bir cihaz sayesinde bu analiz otomatik olarak yapılmaya başlandı.

Fare seslerinin otomatik olarak analiz edilebilmesi ile farelerin davranışları ile seslerinin ilişkilendirilmesi kolaylaşınca, erkek farelerin ötüşlerini kur yapmak için, dişilerinse taliplerini ve aile üyelerini ayırd etmek için kullandığı anlaşıldı. Konu ile ilgili yapılan bir deneyde, erkek farenin ötüşüne cevaben, bazı dişi farelerin yavaşladığı, bazılarınınsa hızını hiç değiştirmeden yollarına devam ettiği görüldü.

Fare davranışlarını ve iletişimini incelemek, insan beyninin mekaniği ve sistemleri hakkında değerli bilgiler edinmemizi sağlayabilir. Bilim insanları bu araştırmaların otizmi ve sosyal iletişimin altında yatan boşlukları anlama konusunda faydalı olabileceğini düşünüyor.

Farelerin seslerini ve şarkılarını duymak isterseniz, Duke Üniversitesi’nde araştırma sırasında kayıt edilmiş sesleri dinleyebilirsiniz:

Kaynaklar:

Benzer Kanıtlar