Yeşil bir fon önünde gerçekleştirilen çekimlerden elde edilen görüntülerden, yeşil fonun silinerek, yerine istenen görüntülerin eklenmesi tekniğine, “yeşil perde(chromakey) tekniği” denir. Fonda tek bir renk olması, o görüntünün silinmesini kolaylaştırır. Böylece iki farklı görüntü rahatça birleştirilebilir.

Yeşil bir fon önünde gerçekleştirilen çekimlerden elde edilen ham görüntülerdeki yeşil fon, post-prodüksiyon aşamasında, özel bilgisayar programları kullanılarak silinir. Silinen görüntünün yerine konulmak istenen görüntüler giydirilir. Böylece sahne, olması gerektiği yere oturtulmuş olur. Bu teknik sayesinde pahalı, tehlikeli veya fantastikliği nedeni ile çekimi yapılması mümkün olmayan sahnelerin, zamandan ve paradan tasarruf edilerek elde edilmesi sağlanmış olur. Üstelik tekniği uygulamak çok basittir. Amatörler bile nasıl yapıldığı ile ilgil videoları izleyerek tekniği kullanabilirler.

Fon Neden Yeşildir?

Fonun yeşil olma nedeni, yeşilin en düşük ton olması ve ışığı çok iyi emmesidir. Bununla birlikte yeşil insan vücudunda olma ihtimali en az olan renktir. Ten rengi ve saç renginde yeşile rastlanması pek olası değildir ancak çekilen görüntülerde yeşil renk varsa, örneğin hava durumunu sunan sunucunun, mutlaka yeşil bir kravat takması gerekiyorsa(yada yanlışlıkla taktıysa), bu durumda çekimlerde ikinci tercih olan mavi fon kullanılır. Yeşil fonun önünde, arkasında haritalar akıyormuş gibi hava durumunu sunan sunucunun kravatı yeşil olursa ne olur? Kuşkusuz tıpkı fon gibi kravatın rengi de görüntülerden silinecek ve fona eklenen haritaların rengine uygun olarak kravatın rengi sürekli değişecektir.

Bu yöntemin henüz geliştirilmiş bir teknoloji olduğunu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz, zira teknik ilk kez 1940 yılında, “Bağdat’ın Hırsızları” adlı bir Hollywood yapımında kullanılmıştır.

Kaynaklar:

Benzer Kanıtlar