Mise en place (‘miz-an-plas’ olarak telaffuz edilir), “yerine koymuş” anlamına gelen Fransızca bir terimdir. En çok aşçılıkta kullanılan terim, bir işe başlamadan önce süreçlerin planlanması ve gerekli hazırlıkların yapılması anlamına gelir. Bu etkili yöntem hataların azalmasına, işlem süresinin kısalmasına ve yetenek gelişimine katkıda bulunur.

Mutfakta ‘Mise en Place’

Muftakta “mise en place”ın temel adımları:

  • Öncelikle yapacağınız yemeğe karar verin ve tarifi gözden geçirin. Tarife uygun olarak gerekli olan mutfak araç gereçlerini ve malzemeleri hazırlayın. Bunu baştan yapmak eksik malzemeleri tespit etmenizi ve gerekirse tarifi değiştirme şansınızın olmasını sağlar.
  • Malzemeleri hazırlayın, yani doğramanız gereken malzemeleri doğrayın, soymanız gerekenleri soyun vb.
  • Tarifte belirtilen ölçülere uygun olarak malzemelerinizi ölçerek kullanıma hazır hale getirin.
  • Malzemeleri ve araç gereçleri gruplayın, mümkünse kullanım sırasına uygun olarak dizin.
  • Malzemelerinizden özel bir işleme ihtiyaç duyanlar varsa esas pişirme işlemine başlamadan önce onları hazırlayın. Böylece pişirme sırasında meydana gelebilecek gecikmeleri önlemiş olursunuz.
  • Pişirme adımları arasında kısa bekleme süreleri varsa bu süreyi boş geçirmeyip toplama ve temizleme işleri ile değerlendirin.

Bu adımları uygularsanız, yemek pişirme girişiminiz her şeyin eş zamanlı olarak aktığı eğlenceli bir etkinliğe dönüşecek ve her denemenizde yeteneğiniz ve pratikliğiniz artacaktır.

Hayatın geri kalanında ‘Mise en Place’

Mise en place, daha çok mutfak ile ilgili işlerde kullanılması yanı sıra birçok insan tarafından yaşamın diğer alanlarında iş akışını hızlandırmak ve verimliliği artırma prensibi olarak kullanılmaktadır. Önceden planlama ve hazırlık, çalışma sürecini kolaylaştırır ve hızlandırır.

Bu teknik özellikle yüksek konsantrasyon gerektiren, küçücük bir dikkat dağınıklığının ciddi bedellere yol açacağı işlerde çok etkilidir. İşin bölünmesinin ne kadarlık bir zaman kaybına yol açtığı konusunun araştırıldığı bir çalışmada, konsantrasyon gerektiren işlerden biri olan programcılıkta işin her bölünmesinde programcının 15 dakika kaybettiği tespit edilmiştir.  Zaman kaybının yanı sıra dikkat dağınıklığı hata yapma olasılığını da arttırır. Bu yüzden işe başlamadan önce dikkat dağınıklığına ve işin duraksamasına neden olabilecek unsurları mümkün olduğunca ortadan kaldırmak için mise en place tekniğini uygulayabilirsiniz. Tekniğin uygulanması hem daha başarılı sonuçlar almanıza hem de üzerinde çalıştığınız alanda ustalaşmanıza katkı sağlar.

Kaynaklar

Benzer Kanıtlar