Birinci Dünya Savaşı’nda sigarasını yakmak isteyen birçok asker, kibrit alevinin yerini belli etmesi nedeni ile açık hedef haline gelerek yaşamını kaybetmiş, üstelik savaşı takip eden yıllarda sigara içme alışkanlığı artmıştır. Bu sebeple kibrit yerine daha kullanışlı bir alete duyulan gereksinim artmıştır. 1903 yılında el yapımı ilk çakmak, Carl Auer von Welsbach tarafından  üretilir. İcadın ardından birçok üretici, benzin ve gaz yağı ile çalışan, taşınabilir çakmaklar üretmeye başlamıştır.

Zippo’nun Amerika’nın sembolü haline gelme hikayesi ise Büyük Buhran yıllarına denk gelir. George G. Blaisdell yani geleceğin Bay Zippo’su, Pensilvanya’da şehir kulübünde yemek yerken, sigara içmek için terasa çıkar ve orada Avusturya’lı bir iş adamının sigarasını yakmak için, çakmağıyla boğuştuğunu görür. Hantal görünümlü, iki elle kullanılabilen çakmağın bacaya benzeyen tasarımı dikkatini çeker. Yaşanan bu tesadüf Blaisdell’e, ilham olur. Avusturya tasarımı çakmağın rüzgarlı havada kullanım kolaylığı sağlayan bacaya benzeyen tasarımını geliştirerek, tek elle kullanılabilen ve daha estetik görünen bir tasarım haline getirir.

Çakmak teknolojisinde devrim yaratacak bir tasarım yaptığını farkındadır, bu nedenle yeni tasarımına, modern bir isim vermek ister. Bu devrimci tasarıma, fonetik olarak hoş bulduğu, İngilizce fermuar(zipper) kelimesinden türettiği Zippo adını verir.

1932 yılında fabrika kurulur ve ilk üretimi 1933 yılında gerçekleştirir. 1.95 USD’ye satılan bu ilk model, bugün Zippo müzesinde sergilenmektedir. Üretime başladığı yıllarda, marka bilinirliği olmadığı gibi, bu konuya yatırım yapma imkanı da bulamaz, zira Amerika’yı kasıp kavuran Büyük Buhran dönemi yaşanmaktadır.

Ancak Zippo’nun kaderi, 7 Aralık 1941’de Japonların, Perl Harbor’a sürpriz bir askeri saldırı düzenlemeleri ve Amerika’nın II. Dünya Savaşı’na girmesi ile değişir.  Zippo çakmaklarının dayanıklılığı ve rüzgarlı havada sönmemesi, Zippo çakmalarını Amerikan askerlerinin gözdesi haline getirir.

Savaş ortamı bazı malzemelerin bulunmasını zorlaştırır. Artık birinci sınıf çelik kullanmak savaş nedeni ile mümkün değildir zira tüm kaliteli çelikler, askeri mühimmat için kullanılmaktadır. Bu nedenle Zippo, ikinci sınıf malzeme ile üretilmeye ve ağır siyah boya ile kaplanmaya başlar. Bu ağır siyah boya ile daha da dayanıklı hale gelir ve Amerikan askerinin vazgeçilmez birkaç eşyası arasına girer.

Zippo Askerde!

Şirket, tüketici pazarına yönelik üretimini durdurarak ve tüm üretim kapasitesini Amerika ordusunun ihtiyacını karşılamak için seferber eder. II. Dünya Savaşı sona erdiğinde Zippo, halk için yeniden çakmak üretmeye başlamıştır. II. Dünya Savaşı, Zippo’nun güçlü bir şirkete dönüşmesini sağladığı gibi aynı zamanda dünyadaki güvenilir bir marka olarak itibarlarını da sağlamlaştırmıştır. Bugüne kadar Zippo 500 milyondan fazla çakmak üretmiş ve en tanınmış Amerikan ikonlarından biri haline gelmiştir.

Kaynaklar:

  1. http://www.zippo-windproof-lighter.de/blackcrackle/WWII.htm
  2. https://www.zippo.com/pages/then-now

Benzer Kanıtlar