Harf ve arka plan renklerinin yanlış seçilmesi, başlığı okunmaz hale getirebilir. Okunması mümkün olsa bile yanlış eşleştirilmiş renkler okuyucuyu rahatsız eder. Bu rahatsızlık okuyucunun okuma kararında etkili olabilir ve yazının okuyucu ile buluşmasını engelleyebilir.

Aslında bu düzeltilmesi son derece kolay bir sorundur. Bu makalede, aşağıdaki örneklerle en sık yapılan hatalar ve göze hoş gelen, okunması kolay başlıklar için izlemeniz gereken yönergeler kısaca özetlenmiştir.

Yapmamanız gerekenler

Açık renkli zeminlerde açık renkli harfler kullanmaktan kaçının:

Benzer bir şekilde, koyu renkli zeminlerde koyu renkli harfler kullanmaktan da kaçının:

Zemin ve harf renginin kontrast renkler olması estetik ve okunaklı bir başlık oluşturmayı garanti etmez.

Kontrast renkler kullanmak her zaman iyi sonuç vermez. (Kontrast renk demek renk çemberinde karşılıklı gelen renkler demektir. Bunlara birbirini tamamlayıcı renkler de denir.) Yukarıdaki örnekte de olduğu gibi yazı okunabilir olması yanı sıra sonuç göz yorucu ve rahatsız edici olabilir. Zıt renkleri çok iyi kullanan insanlar olabilir, ne yaptığınızı iyi biliyorsanız zıt renkleri kullanabilirsiniz ama emin değilseniz zıt renkleri kullanmaktan kaçınmanız daha güvenli olacaktır.

Renk çemberi. Ana renklerin kontrastları her zaman ara renklerdir.

Doğru kombinasyonlar neler?

Genel olarak açık ve koyu renk karşıtlıklarına güvenebiliriz:

Koyu renk zeminde açık renk harfler kullanmak genellikle olumlu sonuç verir:

Yazının okunaklı olmamasından endişe duyuyorsanız ve zemin renginiz düz bir renk değilse çerçeveli beyaz harfler ile yazınızı okunaklı kılabilirsiniz. Yine de gözü yoran ve okumayı güçleştiren bir durum söz konusu olduysa harflerin çerçeve rengini daha koyu bir renk, koyu lacivert ya da siyah seçebilirsiniz. Böylece başlığınız daha okunaklı bir hale gelecektir.

Yine de yazının yeterince okunaklı olmadığını düşünüyorsanız, beyaz harflerin altına siyah bir şerit koyabilirsiniz:

Sonuç olarak metniniz için bir arka plan tasarımı yarattığınızda vurgu için (açık-koyu kontrastına dikkat ettiğiniz sürece) siyah ve beyaz yanı sıra başka renk kombinasyonları da kullanabilirsiniz.

Kaynaklar:

Benzer Kanıtlar