Alkol tüketiminin hıçkırığa yol açtığı bilinir. Hatta sarhoş bir insanı canlandıran oyuncular, performansları sırasında hıçkırmayı pek ihmal etmezler.  Bu makalede, alkolün hıçkırığa yol açma nedeni ile ilgili en yaygın kabul gören açıklamalar özetlenmiştir.

Neden hıçkırırız?

Solunum sistemimiz bir hava pompası gibi çalışır. Akciğerlerin altında diyafram adı verilen düz kaslar vardır. Nefes aldığımızda şişen ve gevşeyen akciğerlerimiz, havanın çekilmesini sağlar. Nefes verirken de diyafram akciğerleri büzülmeye zorlar ve böylece nefesimiz serbest kalır. Kuşkusuz bu pompayı çalıştıran da beyindir. Beyin, diyaframa bağlı sinirlere gönderdiği sinyallerle, havanın akciğerlerimize çekilmesine ve serbest bırakılmasına imkan tanır.

Ancak bazen nedeni bilinmeyen bir şekilde beyin, aniden diyaframı zorlar ve akciğerler çok hızlı bir şekilde havanın içimize çekilmesine neden olur. İçimize çektiğimiz havanın ani şekilde artması boğazımızdaki basıncı değiştirir. Bu da refleks olarak sıkışmaya ve kapanmaya yol açar. Karakteristik “hık” sesinin oluşmasına bu geçici kenetlenme yol açar. Yani hıçkırık, istemsiz bir daralmayla oluşan diyafram spazmının sonucu olarak ortaya çıkar.

Beynin diyaframı zorlamasına atfedilen çok sayıda neden vardır: Vagnus sinirinin (karın kası, gırtlak gibi organlarımıza etki eden sinirler) tahriş olması, midedeki gaz artışıyla midenin genişlemesi, midedeki asitlerin hareketi, mide ısısının aniden değişmesi, ani sevinç ve korku gibi duygular beynin diyaframı zorlamasına atfedilen nedenler arasında sayılabilir.

Alkol tüketimi bu nedenlerin hemen hepsine yol açabilir. Çünkü alkol aslında bir asittir ve vagnus sinirlerini tahriş edebilir. İçki içtiğimizde bazen midemizde hissettiğimiz yanma bu sebeple oluşur. Alkol mideye ulaştığında, bağırsaktaki asit (HCI) artar, bu da ısının artmasına neden olur.

Ayrıca şampanya ve bira gibi alkollü içkilerde, çözünmüş halde karbondioksit gazı bulunur. Gaz halindeki karbondioksitin su ile temas etmesiyle meydana gelen kimyasal reaksiyon, sulu karbonik asit ortaya çıkarır. Bu sıvı midenin genişlemesine, diyaframın yukarı çekilmesine neden olur. Gazın fazlalığı midede yanma, geğirme ve rahatsızlık verici hıçkırık nöbetlerini tetikler.

Hıçkırık sırasında içki içme hıçkırığın kötüleşmesine neden olur. Çünkü alkollü içecekle birlikte hava da yutmaya başlarız. Bu durum, nefes alma düzenimizin bozulmasına, dolayısıyla diyaframın işleyişinin bozulmasına ve sonuç olarak hıçkırığa yol açar.

Kaynaklar:

Benzer Kanıtlar