1937 yılında Amerikan Ordusu’nda görevli Yüzbaşı Paul Logan, acil durumlarda veya uzun saha görevlerinde kullanılacak kumanyalar için, özel bir ürün araştırıyordu.

Gereklilikler son derece basitti:

  • Ebatı küçük olsun ki kolaylıkla taşınsın,
  • Yüksek ısıya dayanıklı olsun,
  • Besleyici ve enerji verici olsun,
  • Hepsinden önemlisi tadı kötü olsun ki, keyif için değil ancak açlıkla mücadele durumunda tüketilsin.

Amerika’nın büyük çikolta üreticisi Hershey ihtiyaçlara cevap verecek ürünü geliştirdi.

6 Haziran 1944’te 160 binden fazla Müttefik askeri, Normandiya kıyılarına çıkarmaya hazırlanıyordu. Müttefikler açısından 2. Dünya Savaşının dönüm noktası olacak bu harekatı, gerçekleştirmek için yola çıkmış olan birlikler, Normandi’ya kıyılarına çıktıktan sonra, Nazilerin işgal ettiği toprakları, geri almaya çalışacaktı. Böylesi tehlikeli ve uzun soluklu bir harekata hazırlanan piyadelerin, acil durum kumanyalarında yer alan bir ürün, savaşta Amerikan ordusuna önemli bir avantaj sağladı.

Army Filed Ration D, olarak adlandırılan ürün, Hershey Çikolata Firması tarafından 1937 yılında, Amerikan Ordusunun acil durum kumanyası için geliştirilmiştir. Hershey Çikolataları’nın baş kimyageri Sam Hinkle ve ekibi, Amerikan hükümetinin siparişi üzerine, 113 gramı geçmeyen, yüksek kalorili, yüksek sıcaklığa dayanabilen ve tadı “haşlanmış patatesten” daha iyi olmayan bir ürün geliştirmek üzere çalışmaya başladı. Bu özelliklere uygun olarak geliştirilen çikolta bar, Amerikan askerinin açlıkla mücalesinde büyük katkılar sağladı. Ürün; çikolata harmanı, şeker, kakao yağı, yağsız süt tozu ve yulaf unu içeriğinden oluşuyordu.

Haşlanmış patatesten çok daha kötü

Deneyen herkes, haşlanmış patates yemeyi tercih edeceğini bildirmiştir. Zira yağ ve yulaf ununun bu kombinasyonu çilolata barını tuğla kadar sert bir hale getirmiş, şeker kakaonun acı tadını maskeleyemeyecek kadar az kullanılmıştı. Yüksek sıcaklıklara dayanabilmesi için tasarlanan ürünü ısırmak neredeyse imkansızdı. Birçok asker, traş bıcağı ile ince dilimler kestikten sonra çiğnemeyi tercih etti. ABD Ordusu’nun tüm çabalarına rağmen, çikolata barların bir kısmı çöpe gitti. Hershey, Pasifiğin yüksek sıcaklarına dayanabilecek yeni bir ürün daha çıkardı. Bu ürünün ismi ise Tropikal Çikolata Barı idi ve tadı Ration D kadar kötüydü. Ancak tadının bu kadar kötü olması, saha kumanyalarının bilinçsizce tüketilmemesini sağlama bakımından çok yerinde bir amaca hizmet etti. Savaşın bitimine kadar Hershey Çikolata Firması, 3 milyardan daha fazla savaş çikolatası üretmiştir.

Kaynaklar:

Benzer Kanıtlar