Dünya genelinde oldukça yaygın olarak tüketilen, insan sağlığına katkıları nedeni ile övülen elma ve kiraz gibi meyvelerin çekirdeklerinin zehirli olduğundan söz edildiğini duydunuz mu? Bu doğrudur, gerçekten de bazı meyvelerin çekirdekleri, insan sağlığına zarar verecek bileşikler içerir.

Kiraz, kayısı, erik ve şeftali gibi sert meyvelerin içinde tohumları yani çekirdekleri bulunur. Ancak bunların çoğu o kadar serttir ki yemeye kalkacak olsak endişelenmemiz gereken şey ihtiva ettiği zehirli bileşenler değil, dişimizi kırma potansiyeli olabilir. Elma, armut gibi bazı meyvelerin çekirdekleri ise çok küçüktür ve bunları yanlışlıkla yutabiliriz. Neyse ki bunlar da yutulduklarında değil, çiğnendiklerinde tehlikeli olurlar. Çünkü bu meyvelerin çekirdekleri amigdalin ihtiva eder ve bu madde vücudumuzda çok güçlü bir zehir olan siyanüre dönüşür. Siyanür kelimesini duyar duymaz paniğe kapılmayın, siyanür gerçekten çok tehlikeli bir madde olmakla birlikte yanlışlıkla yediğimiz elma çekirdeğindeki miktar hayatımızı tehdit etmez.

Elma çekirdeğini çiğneyerek yutarsak çekirdeğin içindeki amigdalin bağırsaklarımıza ulaştığında, beta-d-glukozidaz denilen bir enzim (bu enzim çekirdekten de salınır); amigdalini, glikoza, benzaldehite ve hidrojen siyanüre dönüştürür.

Siyanür, hücrelerimizin mitokondrilerini etkileyen çok önemli bir enzimi inhibe (engeller) eder. Bu enzimin (yani sitokrom-c-oksidazın) engellenmesi, hücresel solunumun kesilmesine neden olur. Bildiğiniz gibi mitokondri hücrelerimizin enerji kaynağıdır, solunum ise enerji üretilme sürecidir. Dolayısıyla solunum kesildiğinde enerji üretme süreci de durur ve sonunda ölümcül sonuçlar ortaya çıkar. Fakat ölümcül sonuçların ortaya çıkmasına neden olacak kadar elma çekirdeği yememiz de pek mümkün değildir. Üstelik elma çekirdeğini bütün olarak yutacak olursak çekirdek sindirim sistemimizden bütünlüğünü koruyarak olarak geçer, bu sayede ihtiva ettiği zehirli bileşikler vücudumuza yayılmaz. Sonuç olarak esas kaçınmamız gereken şey çekirdeği yutma ihtimalinden çok çiğneme ihtimalidir.

Kaynaklar:

Benzer Kanıtlar