Güney Asya’da akrepler uyuşturucu madde olarak kullanılıyor. Pakistan gazetesi Dawn’da yayınlanan bir makaleye göre, bazı bölgelerde akrep zehri, giderek daha popüler oluyor. 10 saat ile 3 gün arasında süren uyuşturcu etkisinin ilk 6 saati genellikle ağrılı geçiyor, halüsinasyon, baş ağrısı, uyku ile yeme bozuklukları yan etkiler arasında sayılıyor. Hatta ölüme bile neden olabiliyor. Ancak akrep zehrini uyuşturucu olarak kullanan bazı bağımlılar aynı görüşte değil. 74 yaşındaki Sohbat Khan ile yapılan röportajda Khan; 50 yıldan daha uzun bir süredir kullandığı akrep zehrinin esrarla ve eroinle mukayese kabul etmeyecek bir rahatlama, mutluluk ve zevk sağladığını söylemiştir.

Akrepler başta Afganistan, Pakistan ve Hindistan olmak üzere, uyuşturucu bağımlılığının yaygın, gelir düzeyinin düşük olduğu bölgelerde uyuşturucu olarak kullanılıyor.Konu ile ilgili bir istatistiki bir veri bulunmamakla birlikte, narkotik uzmanları kullanımın yaygın olduğunu bildirmiştir.

Nasıl Kullanılıyor?

Zehirli akreplerin tanesi 1 USD ile 3 USD arasında değişen fiyatlarla bulunabiliyor. Birkaç farklı yöntemle tüketiliyor: Ölü akrep, güneşte kurutulduktan sonra, ufalanıyor ve toz haline getiriliyor. Bu toz, esrar ve tütünle karıştırılarak sigara gibi sarılarak yada pipo ile içiliyor. Yahut canlı olarak kömür ateşine atılıyor ve dumanı solunuyor. En garip yöntemlerden biri de Hindistan’da uygulanan, tüm aşamaları atlayıp, akrep tarafından sokularak zehrin vücutlarına zerk edilmesi.

Etkileri

  • Etkisi 10 saat ile 3 gün arasında devam eder.
  • Olumlu etkileri: Güçlü ve neşeli hissetme, sevinçten yerinde duramama, uçuyormuş hissine kapılma, son derece aktif hissetme ve davranma.
  • Olumsuz etkileri: Genellikle ilk 6 saat yoğun acı hissetmek, kısa ve/ya uzun dönemli hafıza kaybı, uyku ve yemek yeme bozuklukları, genel endişe hali ve hatta belki de ölüm.

Farklı türlerin zehirleri halüsinasyondan baş ağrısına kadar çok çeşitli etkilere neden olabilirler. Bunları sınıflandırmak ve düzenlemek de mümkün değildir. Zira akrebin zehrinin içeriği hedefine göre de değişmektedir. Sinir sistemini felçe uğratarak avını savunmasız hale getirmek üzere kullandığı zehri, insan için çok tehlikeli yan etkilere yol açabilir. Molekülleri aşındırarak hücre dokularını parçalayabilir bu da kanın pıhtılaşma özelliğini tam tersine çevirebilir. Yani pıhtılaşması gerekirken pıhtılaşmamasına yada pıhtılaşmaması gerekirken pıhtılaşmasına yol açabilir.

Tedavide kullanımı

Bilim insanları akreplerin medikal tedaviler için anahtar olabileceğini düşünüyor. Çin tıbbı akrep zehrini yüzyıllardır ağrı tedavisinde kullanıyor. Akrep zehrinin ağrı kesici olarak kullanılması bağımlılık yapmadan ağrıları geçirebilecek bir potansiyele sahiptir.

Deathstalker

Akrep zehrinin, hızlı ilerleyen bir beyin kanseri ile mücadelede kullanılması düşünülmektedir. Sarı İsrail akrebinin(Deathstalker) zehri, kansere yol açan hücrelere(glioma) bağlanan bir protein içerir. Bu proteinin sentezlenmesi; kanserli hücrelerin ölmesine, kanserin yayılmasının yavaşlamasına veya bu hücrelerin parlamasına neden olarak, diğer hücrelerden ayırd edilebilir olmasına ve bu sayede de ameliyat ile alınmasına imkan verebilir.

Kaynaklar:

Benzer Kanıtlar