Bilim dünyasında, her yıl 725 bin insanın ölümüne neden olan sivrisinekler ile ilgili birçok çalışma yapılıyor. Sivrisineğin baş rolünü üstlendiği en ilginç bilimsel gelişmeler:

Bilim sivrisineğin soyunu tüketme yöntemi buldu.

Bilim insanları, insan ölümüne neden olan hayvanlar sıralamasında birinci sırayı alan sivrisineklerle mücadelede ilginç bir noktaya geldi. Cinsel açıdan çekici olmakla birlikte, üreme yeteneğinden yoksun erkek sivrisinek geliştirdiler. Bu sivrisineklerin gen havuzuna dahil olmasıyla, bir yada iki jenerasyon sonra üremesi mümkün olmayan milyonlarca sivrisinek larvası ortaya çıkartılabilir. Ancak bu gelişme bilim dünyasında, ‘doğaya ne kadar müdahale etmeliyiz?’ sorusunu yeniden gündeme getirdi.

Olay yerinde bulunan ölü sivrisinek, polisin şüpheliye ulaşmasını sağladı.

Finlandiya’da Helsinki’ye 380 km mesafedeki Lapua kasabasında bir araç çalındı. Olaydan birkaç hafta sonra, polis aracı terk edilmiş olarak buldu. Helsinki’nin kuzeyinde Seinaejoki’ de buldukları araçta, bir süre önce kan emdiği belli olan, ölü bir sivrisinek olduğunu fark ettiler. DNA testi yapılabilmesi için sineği laboratuvara gönderdiler. Yapılan inceleme sonucunda, sivrisinekten alınan kanın DNA’sı, polis kayıtlarındaki bir kişinin DNA’sı ile uyuştu. Şüpheli soruşturma sırasında verdiği ifadede, aracı çaldığını reddetti. Çalınan araçta DNA örneğinin bulunmasına ise bir süre önce, o araca otostop yaparak seyahat ettiği yönünde bir açıklama getirdi.

Sivrisinek Lazeri

Kızılötesi hareket sansürü ve mavi lazer kullanarak, 30 metreye kadar, saniyede 100 sivrisinek öldüren bir cihaz geliştirildi. Fikrin ortaya çıkması, Bill Gates’in az gelişmiş ülkelerde yaşanan sivrisineklerin yol açtığı sıtma sorununa dikkat çekmesi sayesinde oldu. Bu cihazın üretim maliyeti sadece 50 $ ‘dır.

 

Kaynaklar:

  1. http://www.iflscience.com/health-and-medicine/gm-mosquitoes-set-be-released-brazil-combat-dengue-0/
  2. http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/7795725.stm
  3. http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/7795725.stm

Benzer Kanıtlar