İki uçlu mizaç bozukluğu (eski adıyla manik-depresif) adı ile de bilinen bipolar bozukluk, iki ayrı hastalık dönemiyle karakterize olur. Hasta manik döneminde aşırı heyecanlı ve taşkın bir ruh hali içindeyken, depresif döneminde çökkünlük içinde hisseder. Hastalık, alevlenme ve yatışma dönemleri de gösterir. Yatışma döneminde hasta, tamamen normale dönebilir. Bazı hastalarda günlük yaşamı kısmen etkileyen belirtiler kalsa da hastanın genel olarak normale döndüğü söylenebilir.

Manik dönem

Manik veya taşkınlık dönemi adı verilen bu dönemde hastanın duygudurumu son derece coşkuludur. Hasta genellikle çok enerjik hisseder, kafası abartılı coşkulu fikirlerle doludur, daha az uyumak, çok daha aktif bir yaşam sürmek, normalde olduğundan daha maceracı daha öfkeli ve daha hırçın davranışlar sergilemek vb. sık görülen belirtilerdir.

Depresif Dönem

Depresif ya da çökkünlük döneminde ise hasta manik dönemin tam tersi bir duygudurum içindedir. Mutsuzluk, karamsarlık, umutsuzluk, özgüven azalması, pişmanlık ve suçluluk duygularında artış gözlenir. Daha önce severek yaptığı şeyleri bile yapmak istemeyebilir. Bedeninde nedeni açıklanamayan ağrılar oluşabilir. Yavaş konuşma, yorgunluk, zayıf koordinasyon, iştahsızlık ve uykusuzluk ya da aşırı uyuma ve konsantrasyon düşüklüğü sıklıkla görülür. Ölüm ve intihar düşünceleri ortaya çıkabilir.

Önemli diğer bilgiler

  • Görülme sıklığı %2-3 arasında değişir.
  • Erkek ve kadın da görülme olasılığı eşittir.
  • Ortalama başlangıç yaşı 20-25’tir.
  • Hastalığın ortaya çıkmasında genetik etkenler yüksektir.
  • Stresli ve travmatik olaylar, ilk hastalık dönemini tetikleyebilir.

Tipleri

En sık görülen tanımlanmış üç tipi vardır. Ancak bu spesifik kategorilere dahil edilemeyecek pek çok farklı tipi olduğu da unutulmamalıdır.

Bipolar Bozukluk I: En az 7 gün süren manik ataklarla veya kişinin hastane bakımına ihtiyaç duyduğu ciddi manik belirtilerle tanımlanır. Depresif ataklar ise tipik olarak en az 2 hafta sürer.

Bipolar Bozukluk II: Depresif epizodlar ve hipomanik ataklar belli bir örüntü ile devam eder ancak yukarıdaki kadar şiddetli değildir.

Siklotimik Bozukluk: Hipomanik semptomların sayısız tekrarı olarak tanımlandığı gibi en az 2 yıl süren belirtiler periyodu olarak da tanımlanır.

30 Mart Dünya Bipolar Günü

Yaşamını bipolar bozukluğun ağır ızdırapları içinde geçirmiş olan Van Gogh’un doğum günü olduğu için 30 Mart, Dünya Bipolar Günü olarak kutlanıyor. Ülkemizde Bipolar Yaşam Derneği tarafından kutlanan günün amacı hastalıkla ilgili farkındalık yaratmak ve bipolar bozukluktan muzdarip herkesin tedavi olmasını sağlamak.

Kişi doğru bir şekilde tedavi edilirse manik ve depresif semptomların etkileri ve sıklıkları azaltılabilir. Kişi sağlıklı bir yaşam için gereken fonksiyonları yeniden kazanabilir. Ayrıca dernek, mental hastalıklarda hastaların ihtiyaç duydukları desteği alamamalarının en önemli sebeplerinden biri olan damgalama ve ötekileştirme ile mücadele ediyor.

Kaynaklar:

Benzer Kanıtlar