Böcek derken genellikle kın kanatlıları kast ederiz. Kın kanatlıların (Coleoptera), bilinen yaklaşık 400 bin türü vardır. Hatta birçok evrim bilimci, böcekler sınıfının kın kanatlılar takımına mensup olup, halen tanımlanmamış birkaç bin türünün daha olduğuna inanmaktadır.

Kın kanatlıların boyu 1 mm ile 15 cm arasında değişir. Kafa, karın, göğüs ve çoklu bacaklardan oluşan ve dış yüzeyi sert bedenleri, son derece sağlamdır. Çeneleri ve ağzının çiğneme bölümleri öylesine gelişmiştir ki çok çeşitli yiyecekleri yiyebilirler. Çoğunun kanadı olduğu gibi bazılarının iki çift kanadı vardır. İlk kanat çifti küçük olmakla birlikte çok güçlüdür ve korunma amacına hizmet eder. İkinci çift kanatlar ise uçmalarını sağlar. Pek çoğunun olağanüstü dikkat çekici renkte kabukları vardır.

Bu kadar çok türü olması nedeni ile “Böcekler ne yer?” sorusuna verilebilecek yanıtlar da çok çeşitlidir. Çürümüş atıklardan suda yaşayan organizmalara kadar çok geniş bir skalada besinle beslenebilirler.

Bitki

Çoğu otçuldur. Yani sadece bitkilerle beslenirler. Bitkinin kökleri, yaprakları, tohumları, nektarı ve meyvelerini yerler. Bazıları yapraklarda delikler açarlar. Pirinç, tahıl ve meyveleri de yedikleri için çiftçiler tarafından sevilmezler.

Ahşap ve Mobilya

Pek çok böcek türü tıpkı termitler gibi tahta ile beslenirler. Menülerinde her türlü ahşap malzeme yer aldığından ağaçlar, mobilyalar ve tahtadan araç gereçlere zarar verirler.

Çürümüş Maddeler

Birçok böcek ırkı ise leşçildir yani çürüyen organik maddelerle beslenirler. Bu tür beslenen böceklerin menüsünde ölü hayvanlar, dışkı, çürümüş bitkiler vb. vardır.

Hayvan dışkısı ile beslenen “bok böceği”

Nemli bölgelerde gelişen mantarlarla beslenen böcek türleri vardır. Bunlar daha çok banyo mutfak gibi sıcak ve nemli alanlarla gelişen küfleri yerler. Yani nemli ve sıcak ortam hem küfün hem de küfle beslenen böceklerin yaşamaları ve üremeleri için uygun bir ortam sağlar.

Haşerat

Otçul ve leşçil böceklerin yanı sıra etçil beslenenler de vardır. Etçil böcekler çoğunlukla başka böceklerin larvaları ile beslenirler. Bununla birlikte menülerinde tırtıl, yaprak biti akar ve çiftçilerin mücadele ettiği zararlı haşere çeşitleri de yer alır.

Bir örümceği avlamaya çalışan böcekler!

Su Canlıları

Bazı böcekler ise bazı su canlılarını ve amfibileri yiyerek beslenirler. Böceklerden daha büyük olup, bir böceği tek bir lokmada yutabilecek olan bir kurbağayı, bir böceğin nasıl yiyebildiğini anlamakta güçlük çekiyorsanız ve videosunu izlemek isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.  (Hatta bazı böceklerin yılanları bile avlayabildiklerine dair iddialar vardır.)

Kurbağa avlayan böcek!

Beslenme ve Evrim

Berkeley Üniversitesi’nde böceklerin beslenme alışkanlıkları ile ilgili son zamanlarda yapılmış olan çalışmalar, yazımızın başında da belirtmiş olduğumuz gibi kın kanatlıların neden 400 binden fazla türü olduğuna dair son derece makul bir açıklama getirilmesini sağlamıştır. Örneğin bir bitki yaprağı ile beslenen bir böcek türü, bölgesindeki bitkilerin yapraklarını yiyerek çoğalır. Çoğalma arttıkça besin kaynağı da kurumaya ve haliyle böcek popülasyonunu doyurmamaya başlar. İşte bu yüzden mevcut popülasyonun bir kısmı, başka bir besin maddesi ile beslenebilme yeteneği geliştirerek başka bir kın kanat türünün ortaya çıkmasını sağlar. Muhtemelen bu sebeple bugün gezegenimizde yüz binlerce böcek türü yaşamaktadır.

Kaynaklar:

Benzer Kanıtlar