Pek çok insan hesaplı seyahat edebilmek için uçak bileti promosyonlarını takip ederken konforlu seyahat etmek için para harcamaktan kaçınmayanlar da az değildir. Bu yüzden havayolu şirketleri konforlu hizmet vermek konusunda da rekabet içindedir. Premium biletler, özel yataklı oda, yemek masası LCD eğlence sistemi, gurme yemek servisi vb. pek çok konfor sunabilir. Örneğin Los Angeles’tan Dubai’ye uçan Emirates Havayolları tarafından gerçekleştirilen bir tarifeli uçuşta (genellikle iş adamları ve Hollywood yıldızlarından oluşan) yolculara spa, makyaj masası, şahsa özel mini bar hatta özel süit gibi olanaklar sunulmaktadır. Böylesi konforlu bir uçuşun uçak bileti (Huffing Post’un haberine göre) 30 bin doların üzerindedir.

Daha da fazla konfor arayan ve maliyetini karşılayabilenler ise özel jetlerini satın alırlar. Söz konusu olan özel jetler olduğunda konfor olanakları inanılmazdır: Yatak odası, tam donanımlı mutfak, duşlu banyo, konferans odası, internet erişimi ve uydu iletişimi vb. Üstelik özel jetini zevkine uygun dekore etmek için hiçbir masraftan kaçınmayanlar da vardır. Mesela Brunei Sultanı, özel jetinin banyosuna altın lavabolar koydurtmuştur. Suudi Prens Al-Waleed bin Talal’ın ise uçağına (Airbus A380) 500 milyon dolar harcadığı bilinmektedir.

Bu makalede 2018 yılının verilerine göre, Dünya’nın en pahalı uçakları listelenmiş ve bu uçakların özellikleri kısaca özetlenmiştir.

İşte Dünya’nın en pahalı 8 uçağı!

1. B-2 Spirit – 737 milyon USD

İlk olarak 1989’de Kosova Savaşı’nda kullanılmıştır. Özel tasarımlı gövde yapısıyla B-2 radara yakalanmadan hedefe ulaşabilir. Yüksek teknoloji ürünü bomba ve füzelerini gövdesinde taşır. B-2’nin silah yükü kapasitesi 18 bin 144 kilogramdır. Uçak özel atış sistemleri sayesinde her türlü hava şartında hedefini rahatlıkla vurabilir.

B-2’nin uçma maliyeti saatte yaklaşık 135 bin dolardır. 6 saatte bir yakıt ikmali yapması gereken B-2, yakıt ikmalini havadayken yapabilir. Uçakta tuvalet, mutfak ve yatak vardır. Yani uzun görevlerde uyumak da dahil pilotların her türlü ihtiyacı karşılanır.

Motorları kanatlarında yer alır. Kızılötesi izleme sistemleri tarafından algılanmasını önlemek için kullanılan fan, kanatları soğutarak radardan gizlenmesini sağlar. 1.010 km / saa hızda uçabilir.

2. Air Force One – 660 milyon USD

Air Force One ABD başkanı’nın içinde bulunduğu, hava kuvvetlerine ait hava aracının kodudur. Mavi-beyaz renkte olur ve aslında Boeing 747 modelidir. Başkanlık uçağı, Amerikan gücünün sembolü sayılır. 1200 m² alana sahip olan uçak, üç katlıdır. Tıbbi acil müdahale gerekirse uçakta uzman doktorlar ve hatta ameliyathane bulunur. Uçak meteorlardan, depremden ve nükleer savaştan kurtulacak özelliklerle donatılmıştır. 10 bin metre yüksekteyken bile havada yakıt ikmali yapabilir.

85 telefon, 400 m elektronik kablolama, 19 televizyon, bir dizi bilgisayar bağlantısı, faks makinesi ve iki yönlü telsiz ile gelişmiş iletişim teknolojisine sahiptir. 100 kişiye yetecek olanaklara sahip, iyi donanımlı iki mutfağı vardır. Uçakta 100 yolcu ve 26 mürettebat kalabilir. Ancak Başkan Donald Tramp’ın tasarruf etmek için bu uçaktan kurtulmak istediği bilinmektedir.

3. Airbus A340-300 – 600 milyon USD

295 yolcu kapasitesine sahiptir. Tek bir uçuşta 13.700 km yol kat edebilir. Mart 1993’te Air France ve Lufthansa tarafından kullanılmaya başlanmıştır. Aslında bu uçağın en büyük alıcısı 30 uçaktan oluşan bir filoya sahip olan Lufthansa’dır. Seyir hızı 871 km / saat maksimum hızı ise 914 km / saattir.

4. Airbus A380 Superjumbo Jet – 500 milyon USD

Dört motorlu, iki katlı geniş gövdeli bir uçaktır. Ticari uçakların en büyük modeli olan bu uçak için pek çok havaalanı tesislerini yenilemiştir. Üç sınıflı yapılandırmada 525 yolcu, tek sınıflı yapılandırmada 850 yolcu taşıyabilir. Suudi Prensine ait olanda ise her zaman kıbleye bakan bir mescit, atlar ve develer taşımak için ahır ve araba garajı vardır.

5. Boeing 747 – 153 milyon USD

 

Boeing’in en başarılı modellerinden biri 747-8’dir. Saatte 1.038 (645 miles) km hıza çıkabilir ve 14.805 km (9.200 mil) aralıksız uçabilir. İsmi gizli bir müşteri için tasarlanmış olan bir uçakta; çok geniş tam donanımlı bir banyo, muhteşem manzaralı bir ana süit, banyolu misafir süiti, özel büyük bir ofis, 14 konuğun ağırlanabileceği bir yemek masası ve toplantı odası bulunmaktadır. Bu gizli müşterinin bu özel tasarım için yaklaşık 200 milyon dolar harcadığı bilinmektedir.

6. Trump’s Boeing 757 – 100 milyon USD

Boeing 757’nin öne çıkan özelliklerinden biri, uçuş bilgisini gösteren büyük bilgisayar ekranlarına sahip bir kokpiti olmasıdır. Acil durumlarda pilotları uyaran kontrol özelliğine sahiptir. 16 saat boyunca uçabilen Trump’ın uçağı, 804 km/sa hıza yükselebilir. Ortalama bir Boeing 757, 200 kişiye kadar oturma kapasitesine sahipken, Trump uçağında sadece 23 yolcu koltuğu vardır. İki yatak odasının yanı sıra, özel bir misafir odası, yemek odası ve sinema sistemine sahip bir odası bulunmaktadır.

7. BD-700 Global Express – 47.7 milyon USD

İlk uçuşunu 1996 yılında yapan çift motorlu bu uçak, iş dünyasının taleplerine karşılık vermek için tasarlanmıştır. Uzun mesafe uçma konusunda en gelişmiş uçaklardan biridir. 11.100 km aralıksız uçabilir. T şeklinde bir kuyruğu vardır. İkiz motorlar arka gövdede yer alır. Her iki yönde 13 kabin penceresi bulunur.

8. Gulfstream IV – 38 milyon USD

Gulfstream IV, bir General Dynamics şirketi olan Gulfstream Aerospace tarafından tasarlanan ve üretilen bir ikizjet uçağıdır. Uçak havada kalma gücüyle ünlüdür. 1987 yılının haziran ayında, bir Gulfstream IV, batıya doğru 45 saat 25 dakika uçarak kendi sınıfında dünya rekoru kırmıştır. Ertesi yıl başka bir Gulfstream IV uçağı, bu defa doğuya doğru uçarak rekor kırmıştır.

Bu uçak, uçak kiralama şirketleri, şirketler ve özel şahıslar tarafından satın alınmaktadır. Örneğin, Botswana’da VIP taşımacılığı için, Hindistan Hava Kuvvetleri ise keşif uçağı olarak kullanmaktadır. Brunei Sultanı gibi zengin kişilerin de tercih ettiği bir uçaktır. Seyir hızı 850-903 km / s ve maksimum hızı 935 km / saattir.

Kaynaklar:

Benzer Kanıtlar