Gelişen teknolojik imkanlar, yazılı iletişimi daha kullanılır kılınca, harfler ve noktalama işaretleri hızımıza yetişmemiş, yardıma koşan  emoji’ler, iletişimimizin gündelik araçları arasında yerini almıştır. Bir çeşit ideogram(fikir belirten işaret) olan Emojiler, daha çok yüz ifadeleri, çok kullanılan nesneler, hayvanlar, hava durumları gibi çeşitli kategoriler altında sınıflanmakta ve her geçen gün yenileri üretilmektedir.

Uzun uzun “çok mutlu oldum”, “tebrik ederim”, “çok şaşırdım” vb. yazmak yerine bir ideogram ile durumunu bildirme imkanı sunan emojiler aniden tüm dünyada popüler olmuştur.

Etimoloji

Emoji sanıldığı  gibi ingilizce duygu anlamına gelen emotion kelimesinden türememiştir. Aslında emoji bir Japon buluşu. Japonca “e” resim anlamına geliyor, “Moji” ise karakter demek.

Tarihi

Emoji ilk olarak Japon mobil operatörü NTT DoCoMo, au ve SoftBank Mobile (eski adıyla Vodafone) tarafından kullanılmıştır. Bu şirketler, her biri kendi markalarının standartlarına uygun olarak kendi emojilerini tasarlamışlardır. İlk emoji, 1998 veya 1999’da Güney Hindistan’da yaşayan bir Japon olan Shigetaka Kurita tarafından yaratılmıştır.

NTT DoCoMo’nun i-mode mobil internet platformunda çalışan Kurita, hava durumunu, Çin karakterlerini ve sokak levhalarında kullanılan sembolleri kullanan Manga’dan(Manga;çizgi romanlarda kullanılan Japon çizim sanatı) ilham almıştır. Kurita, ilk 180 emojiyi, kentteki insanları gözlemleyerek yaratmıştır.

Emojiler önce Apple iPhone cihazlarında kullanılmaya başlanmış, ardından Androidler ve diğer mobil iletişim sistemlerince benimsenmiştir. Apple macOS işletim sistemi 10.7 (Lion) sürümünden bu yana emojileri desteklemektedir. Microsoft, Windows 8’de tek renkli Unicode emojileri, Segoe UI Symbol fontuna eklemiş ve Windows 8.1’de, Segoe UI Emoji yazı tipi aracılığıyla renkli emoji eklenmiştir. İlk uluslararası Emojicon konferansı, 4 Kasım 2016’da San Francisco, California’da yapılmıştir.

Kaynaklar:

Benzer Kanıtlar