Sakız çiğnemenin endişeli ve stresli durumlarla baş etmede faydalı olduğu düşünülmektedir. Konu ile ilgili birçok araştırma yapılmıştır. Bu araştırmalardan en kapsayıcı olanlarından biri sakız çiğnemenin stresle baş etme ve farkındalığı (dikkati) artırma gibi bilişsel etkileri olduğunu ortaya koyması yanı sıra bazı çelişkili bulgular da içermektedir.

• Kısa süreli stres durumlarında sakız çiğnemenin etkisini araştıran çalışmada; denekler fark edilir bir etki olmadığını bildirmişlerdir. Ancak yapılan testlerde kortizol (stres seviyesini gösteren hormon) seviyesinin sakız çiğneme ile değiştiği tespit edilmiştir.

• Söz konusu olan kronik stres olduğunda ise denekler sakız çiğnemenin stres seviyelerini azalttığını bildirmişlerdir.

• Sakız çiğnemenin dikkat ve farkındalık üzerindeki etkileri araştırıldığında denekler pozitif etkilendiklerini bildirmişler fakat bilim insanları bu iddiayı doğrulayıcı fiziksel kantılar bulamamışlardır.

• Sakız çiğnemenin bazen işitsel uyaranlara tepki süresinin kısalmasına yol açmasına karşın görsel uyaranlarda benzer etkiyi göstermediği gözlenmiştir.

• St. Lawrence Üniversitesi’nde yapılan, 159 deneğin katıldığı araştırmada ise sakız çiğnemenin bilişsel etkisi araştırılmıştır. Deneklerin yarısından, sakız çiğneyerek diğer yarısından ise sakız çiğnemeksizin zor mantıksal bir bulmacayı çözmeleri istenmiştir. Sakız çiğneyen grup, 6 testten 5’inde sakız çiğnemeyen gruptan daha yüksek performans sergilemiştir. Sakız çiğneyen grubun daha düşük performans gösterdiği test ise sözel akıcılık testi olmuştur. Bu testte deneklerden belirlenen bir kategoride mümkün olan en fazla sayıda örnek bulmaları istenmiştir. Bu test söz konusu olduğunda sakız çiğnemeyen grup daha yüksek performans göstermiştir.

Genel olarak sakız çiğnemenin bilişsel faydaları olabileceği sonucuna ulaşılmıştır. Ancak sakız çiğnemenin etkileri, kısa süreli farkındalık ve dikkat artırma ile kronik stresi azaltma potansiyeli ile sınırlıdır.

Konu ile ilgili olarak yapılan orijinal araştırmanın ardından gerçekleştirilen bir başka çalışmada da sakız çiğnemenin farkındalık ve reaksiyon süresinin kısalması konusunda, faydalı etkileri olduğunu doğrulanmıştır. “Tetikte olma,” “ruh hali” ve “biyolojik belirteçler” (kalp atış ritmi vb.) dikkate alınarak yapılan çalışmada sakız çiğnemenin anksiyete vb. için büyülü bir çözüm olmaktan ziyade konsantrasyon artışı ve psikolojik bir iyileşme sağladığı sonucuna varılmıştır.

Sonuç olarak sakız çiğnemenin sizin için nasıl bir etkisi olduğunu denemenizde fayda var. Zira deneme maliyeti son derece düşük. Dahası sakız çiğnemek gerçek bir fayda sağlamasa bile plasebo etkisi gerçekleşebilir. Esasen eğer sakız çiğnemenin sakinleşmenize yarayacağına ve farkındalığınızı artıracağına inanıyorsanız, plasebo etkisinin ortaya çıkma ihtimali daha yüksek olacaktır. Kaldı ki bunun plasebo etkisi olduğunu bilseniz bile bu etkiden yarar sağlamanız mümkündür.

Kaynaklar

Benzer Kanıtlar