Kedi sevenler ve köpek severler arasındaki ihtilaf hiçbir zaman bitmeyecek gibi görünüyor. Bilim insanları, hangisinin sahiplerini daha çok sevdiği ile ilgili bir araştırma yaptı. Sevgi hormonu olarak tanımlanan, oksitosin hormonunun, farklı koşullar altında ölçülmesi ile gerçekleştirilen deneyde köpeklerin, sahipleri ile girdikleri etkileşim sonrasında daha fazla oksitosin hormonu salgıladıkları tespit edildi. Yani köpekler bizi daha çok seviyor.

Chris Packham and Liz Bonnin tarafından sunulan “Kedilere Karşı Köpekler” adlı BBC2 belgeselinde, hangi hayvanların insanlarla etkileşimi daha cazip buldukları konusunda, nörologlar tarafından yapılmış bir araştırmanın bulguları paylaşıldı. Bu araştırma yapılmadan önce de köpeklerin de insanlar gibi oksitosin hormonu salgıladığı biliniyordu. Köpek ve sahibinin etkileşimi sonrasında, oksitosin hormon düzeyinin değişimleri ile ilgili laboratuvar testleri yapılmıştı. Bu defa deney, kedileri de kapsayacak şekilde genişletilmiştir. Araştırmayı yapan ekibin lideri Dr. Paul Zak, sahipleri ile etkileşim sonrasında hem kedinin hem de köpeğin oksitosin hormon düzeyinde yükselme gözlediklerini bildirdi. Araştırmaya 10 kedi ve sahibi ile 10 köpek ve sahibi katıldı. Hayvan ve sahiplerinden, birbirleri ile etkileşime girmeden önce ve girdikten sonra alınan tükürük örneklerinin oksitosin seviyeleri ölçüldü.

Sonuçlar: Köpeklerin oksitosin seviyesi ortalama %57,2 artış gösterirken, kedilerde artış %12 oldu. Bu sonuçlara dayanarak geliştirilen teoriye göre; köpekler insanlarını kedilerden daha çok seviyor. Elde edilen bu bulgular, “kedilerin aslında sahiplerini sevmedikleri ” yönündeki iddianın da doğru olmadığını göstermiş oldu.

Köpeğe Karşı  Kedi!

İnsan tarafından evcilleştirilen ilk hayvan türü olan köpek, ilk olarak Kuzey Amerika’da, zamanımızdan 40 milyon yıl önce yapay seçilim ile otaya çıkmış. 20 milyon yılda tüm kıtaya yayılmıştır. 20 milyon yıl önce evcil kedilerin ortaya çıkması ile köpek ailesi dramatik bir şekilde azalmıştır.

Kediler, hayatta kalma konusunda köpeklerden daha başarılılar. 2.000 fosil üzerinde yapılan inceleme, kedilerin hayatta kalma becerileri konusundaki yetenekleri yanı sıra 40 kadar köpek türünün yok olmasına neden olduklarını tespit etti. Kediler, köpeklerle yiyecek kaynakları konusunda rekabete girmiyorlar çünkü kediler, köpeklerden çok daha iyi avcılar. Köpeklerin ise kedi türüne zarar verdiklerine dair bir kanıta rastlanmamıştır.

Köpek sevenler, kedi sevenlerden daha çok!

Teksas Üniversitesi tarafından yapılan araştırmaya katılanların neredeyse yarısı(%46) kendisini köpek sever olarak tanımlarken, kedi sever olduğunu  söyleyenler %12 oldu. İki tür arasında ayrım yapmadan ikisini de sevdiğini bildirenler %27 iken, “hiçbiri” yanıtını verenler %15.

Kaynaklar:

Benzer Kanıtlar